Akkukäyttöinen aurinkovoimala matkailuautoon - Kallionlähde, Sofia (2019)
Opinnäytetyö tehtiin Tunturi-Lapin Sähkö Ky:lle ja sen tavoitteena oli tutkia aurinkoenergian kannattavuutta pohjoisessa, napapiirin pohjoispuolella. Työn tarkoituksena on perehtyä aurinkoenergian tuotantotapoihin ja tutkia koko-naissäteilymäärät kolmella paikkakunnalla: Utsjoella, Sodankylässä ja Helsin-gissä. Luonnollisuus ja luonnon varojen säästäminen on yhä kasvava intressi ihmis-ten keskuudessa ja näin ollen luontoa kuormittamattoman energiantuotannon kehittäminen mahdollistaisi myös uudenlaisen energiatehokkaan teknologian kehittymisen. Tavoitteena oli esittää käytännössä akkukäyttöisen aurinkovoimalan tarjoamat mahdollisuudet sähköttömiin kohteisiin pohjoisilla leveyspiireillä. Mittaustulokset saatiin ilmatieteenlaitoksen julkaisemalta datalta, ja niitä hyö-dyntämällä tehtiin havainnoivat diagrammit. Työn keskeisistä tavoitteista onnistuttiin esittelemään kattavasti aurinkoener-giajärjestelmät ja niiden komponentit, etenkin akkukäyttöisen aurinkoenergia-järjestelmän osalta. Työssä onnistuttiin osoittamaan, että aurinkoenergia on kannattavaa myös pohjoisessa, etenkin kesäkuukausina. Pohjoisessa on loputtomat mahdollisuudet uusiutuvan energian valjastami-seen hyötykäyttöön. Korkeilla tuntureilla tuulivoimalat menestyisivät ja kesien yöttömien öiden myötä aurinkoenergian käyttömahdollisuudet voivat olla uraa uurtavia. The thesis was made for Tunturi-Lapin Sähkö Ky and the objective was to in-vestigate the profitability of solar energy in the north of the Arctic Circle. The purpose of this thesis was to get acquainted with the methods of solar energy production. The purpose of this thesis was also to study the total amount of solar radiation in three locations. There is endless potential for harnessing renewable energy in the north. Wind power can be utilized in the fells of Lapland. Because the sun does not set at night during the summer, solar energy has many potential uses. Nature and the conservation of nature resources are a growing interest among people. The development of energy saving solar energy production would also enable the development of new energy-efficient technologies. The goal is to present in practice the potential of a battery-powered solar power plant for non-electric targets in the north. The used data is from the Finnish Meteorological Institute and based on the data is made descriptive diagrams. The main objectives of the thesis were to introduce solar systems and their components, especially for battery-powered solar systems. The work was suc-cessful in demonstrating that solar energy is profitable in the north especially in the summer months.