Odottavan perheen suun terveys ja omahoito: Suun omahoito-opas Siun soten suun terveydenhuoltoon - Gyldén, Roosa; Nivala, Lotta (2019)
Suun omahoito on keskeinen asia suun terveyden edistämisessä. Ihmiset tarvitsevat tietoa ja taitoa sen toteuttamiseen. Suun omahoito koostuu päivittäisistä toimista, joilla ylläpidetään suun terveyttä. Siihen kuuluvat säännöllinen ja terveellinen ravinto, suun ja hampaiden puhdistus, ksylitolin säännöllinen käyttö sekä käynnit suun terveydenhuollossa. Raskausaika on äidille ja mahdollisesti myös koko perheelle mullistava kokemus. Tällöin suun omahoito saattaa jäädä taka-alalle erityisesti silloin, jos perheellä ei ole riittävästi tietoa ja taitoa suun omahoidosta. Suun omahoidon ohjeita on erityisen tärkeää antaa odottavalle perheelle jo odotusaikana, jotta he voivat toteuttaa hyvää suun omahoitoa omalta osaltaan jo ennen lapsen syntymää. Vanhempien on tärkeä huolehtia lapsensa suun hoidosta heti vauvasta lähtien. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä, jonka toimeksiantajana oli Siun sote eli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä. Kehittämistyön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa suun omahoito-opas odottavalle perheelle, jota Siun soten suun terveydenhuollon työntekijät voivat jakaa odottavan perheen suun terveydenhuollon käynnin yhteydessä. Työn tavoitteena on lisätä odottavan perheen tietoisuutta suun omahoidosta ja suun terveyteen vaikuttavista tekijöistä sekä tukea vanhempien osallistumista suun omahoidon toteuttamiseen. Tavoitteena on tukea odottavaa perhettä muuttamaan tapoja ja tottumuksia suun terveyttä edistäviksi jo raskausaikana. Oppaan sisältö suunniteltiin ja toteutettiin toimeksiantajan toiveiden mukaan. Oppaan aihealueet ovat raskauden vaikutukset suun terveyteen, odottavan perheen suun omahoito, perheen merkitys lapsen suun terveyteen sekä lapsen suun terveys. Keräsimme tietoa suun terveydestä ja suun terveyden edistämisestä luotettavista ja tieteellisistä lähteistä ja kokosimme niistä suun omahoito-oppaan odottavalle perheelle. Pyrimme tekemään suun omahoito-oppaasta mahdollisimman selkeän, kiinnostavan ja vanhempia osallistavan. Opas tehtiin digitaalisena tulostettavaan muotoon ja tilaaja voi tulostaa tarvittavan määrän oppaita suun terveydenhuollon asiakkaille. Potilasohjauksen on todettu olevan tehokasta, kun se annetaan sekä suullisesti että kirjallisesti. Kysyimme oppaasta palautetta suuhygienisteiltä sekä odottavilta perheiltä oppaan kehittämistä varten. Kysely toteutettiin Webropol-kyselyn avulla ja se sisälsi väittämiä sekä kaksi avointa kysymystä. Kyselyyn vastasi yhteensä 12 ihmistä. Vastausaikaa kyselyn tekemiseen oli 12 päivää. Kyselyyn vastanneet olivat pääosin tyytyväisiä tuotokseen. Heidän mielestään oppaassa on tärkeää tietoa, asiat on esitetty johdonmukaisesti ja selkeästi sekä oppaan ulkoasu toimiva. Kehittämiskohteena oli tekstin sanojen kirjoitusasu joissain kohdissa. Kävimme oppaan tarkkaan läpi ja korjasimme tekstin sanojen kirjoitusasua muutamissa kohdissa. Oral self-care is a central thing in oral health promotion, and people need information and skills for it. Oral selfcare is composed of daily activities which maintain oral health. These activities are regular and healthy nutrition, mouth and teeth cleaning, regular use of xylitol, and visits to a dental clinic. Pregnancy is a groundbreaking experience for the mother and possibly also for the whole family. In that case, oral health may stay behind background exactly then if the family do not have enough information and skills of oral health. It is especially important to give oral self-care instruction to an expectant family already during the pregnancy so that they can carry out good oral self-care on their own before the child is born. It is important that the parents take care of their child’s oral care from the beginning of the life. This thesis was carried out as a development work, and the client organisation was Siun sote North-Karelian Joint Municipal Authority in Social and Health Care. As an outcome of the development work there is a guide to oral self-care made for expectant families. Siun sote’s oral healthcare workers can hand out these guides to expectant families visiting a dental clinic. The objective of the work was to improve expectant families´ knowledge of oral health care and the factors which affect oral health and to help parents take part in carrying out oral health care routines. The objective of the work is to encourage an expectant family in changing their habits and routines to promote oral health already during the pregnancy. The content of the guide was planned and implemented according to the expectations of the client organisation. The areas of the guide are the effects of pregnancy on oral health, parents’ oral self-care, family’s significance for child’s oral health and child’s oral health. Information on oral health and oral health promotion was collected from trustworthy and scientific sources, from which a guide to oral self-care for expectant families was compiled. The oral health self-care guide was made as clear, interesting and participatory as possible. The guide was made in digital form which can be printed. The client organization can print the necessary amount of guides for oral health care customers. It has been noticed that patient guidance is effective when it is given orally and on paper. Feedback on the guide was requested from dental hygienists and expectant families for the development of the guide. The study was carried out as a Webropol-survey and it contained statements and two open-ended questions. 12 people responded to the survey. There was 12 days´ time to respond to the survey. The respondents were mainly content with the guide. They thought that the guide contains important knowledge, the facts are shown consistently and clearly and the layout of the guide is workable. On the other hand, it was found that the spelling of some words in the text needed revision. The guide was therefore checked thoroughly and the spelling mistakes corrected.