Porojen käyttäytyminen paimennuksessa - Siivola, Pinja (2019)
Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan porojen käyttäytymisen tunnusmerkkejä sekä porokoirien käyttöä poroja paimennettaessa. Porokoiria on käytetty paimennustyössä jo kauan aikaa sitten. Vaikka teknistyminen vähensi porokoirien käyttöä välillä, on porokoiria ruvettu jälleen kasvavassa määrin hyödyntämään. Opinnäytetyö on toteutettu Peltoporokoira-hankkeen toimeksiannosta. Opinnäytetyön tutkimuksellisiksi tavoitteiksi on asetettu porojen käyttäytymisen selvittäminen erityisesti porokoiran avulla paimennettaessa sekä porojen käyttäytymisen tunnusmerkkien kokoaminen ja tulkinta siten, että siitä olisi hyötyä myös koiranohjaajille heidän kouluttaessaan koiriaan paimennustyöhön. Opinnäytetyön toteuttamistapa on ollut kirjallisuuteen perehtyminen sekä havainnointi Peltoporokoira-hankkeessa ja kokemuspohjaisesti opinnäytetyön laatijan omassa elämässä. Lähteinä on käytetty kirjallisuutta, artikkeleita, hankkeen aikana saatuja havaintoja, sekä opinnäytetyön laatijan omien kokemusten pohjalta muodostuneita havaintoja ja päätelmiä. Tutkimuksen tuloksena porojen käyttäytymisessä saattoi havaita yhdenmukaisuuksia, joiden perusteella oli mahdollista tehdä tunnusmerkkejä koskevia tulkintoja käyttäytymisen merkityksistä. Nämä tunnusmerkkejä koskevat tulkinnat on esitelty laajemmin opinnäytetyön eri luvuissa sekä tiivistelmänä Johtopäätökset luvussa (5.3.). Porojen käyttäytymisen tunnusmerkkien tulkinnat ovat siten koottavissa oppaaksi sekä porollisia että porottomia koiranohjaajia varten. Peltoporokoira-hanke on vielä kesken opinnäytetyön valmistumisajankohtana, joten hankkeen tutkimustuloksia ei valitettavasti ole opinnäytetyön laatijan havaintoja lukuun ottamatta käytettävissä.