REKO Rovaniemellä ravintolan, kuluttajan ja tuottajan näkökulmasta - Upola, Päivi; Köngäs, Sanna (2019)
Lähiruoka on yksi maamme ruokapolitiikan painotuksen kohteista ja tulevaisuuden suuntauksista. Maa- ja metsätalousministeriössä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa valmisteltu Lähiruokaohjelma on ruokapolitiikan tavoitteita tukeva ohjelma ja tässä opinnäytetyössä se toimii innoittajana aiheeseen. Työn tilaaja, Lapin liitto, on Lapin alueen kehittäjä. Arktisen biotalouden kehittämisohjelma 2018 – 2025 on osa Lapin liiton hallinnoimaa Arktinen biotalous -hanketta. Tämä kehittämistyö REKO Rovaniemi -renkaan kehittämisestä on osa elintarvikkeet & luonnontuotteet -teemaa. Lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO on malli, jossa kuluttajat tilaavat lähiruokaa suoraan tuottajilta ilman välikäsiä. Tilaukset tehdään etukäteen suljetun Facebook-ryhmän välityksellä ja tuottajat toimittavat tuotteet sovittuna aikana sovittuun jakelupaikkaan. Tuotteet maksetaan suoraan tuottajille jakelutilaisuudessa. Konsepti toimii kokonaisuudessaan vapaaehtoisvoimin. REKO-toimintamalli lähiruoan jakelukanavana on vakiinnuttanut asemansa Rovaniemellä. Tässä opinnäytetyössä on selvitetty, millaisena REKO Rovaniemi koetaan tällä hetkellä ja miten REKOa tulisi kehittää ravintolan, kuluttajan ja tuottajan näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin erillisinä haastatteluina ravintoloille ja tuottajille sekä kyselynä REKO-renkaan käyttäjille. REKO Rovaniemen näkyvyyttä ja saavutettavuutta tulee tutkimustulosten perusteella kehittää. Kuluttajakyselyn perusteella nykyinen REKOn tilauskanava Facebook on rajallinen kanava, eikä saavuta kaikkia potentiaalisia asiakkaita. Yhtenä mahdollisena uutena tilauskanavana Facebookin rinnalle voidaan ottaa käyttöön REKO-sovellus, verkkokauppa. REKO tuottajien verkostoituminen ja toiminnan koordinointi mahdollistaa monipuoliset kehittymismahdollisuudet. Tuottajien verkostoitumisen hyödyt heijastuvat myös vahvasti sekä yksittäistalouksiin että ravintola- ja matkailusektorille. Alue- ja paikallispolitiikan näkökulmasta lähiruoan käytön lisääminen tuo hyvinvointia koko alueelle. Asiasanat; REKO, lähiruoka, lähiruokaohjelma he REKO model for selling and distributing local food is a model where consumers order local food directly from the producers without any intermediaries. The orders are placed through a closed Facebook group in advance and the producers deliver the products at the agreed time to the agreed distribution point. The concept works on entirely on a voluntary basis. The REKO operating model as a local food distribution channel was established in Rovaniemi. This thesis explored how REKO Rovaniemi is currently perceived and how REKO should be developed from a restaurant´s, consumer´s and producer´s perspective. The study was conducted using separate interviews with the restaurants and producers. The questionnaire for the REKO users was sent in the Facebook group. The visibility and accessibility of REKO Rovaniemi should be improved based on the research results. According to the consumer survey, the current REKO subscription channel Facebook is a limited channel and does not reach all potential customers. One possible new subscription channel alongside with Facebook could be the REKO application, an online store. Networking and coordination of the REKO producers enables versatile development opportunities. Increasing the use of local food has a significant regional political and economic impact on the local well-being. Key words REKO, local food, local food programme