Kemijärveläisten ostokäyttäytyminen - Smirnoff, Paula (2019)
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ja selvittää kemijärveläisten ostokäyttäytymistä. Kemijärven kaupunki ja toimeksiantajani Itä-Lapin Kuntayhtymä tarvitsivat tietoa paikallisten kuluttajien valinnoista ja näiden valintojen taustalla olevista tekijöistä. Tutkittavana oli myös se, kuinka paljon paikallisten kuluttajien rahaa virtaa pois paikkakunnalta, ja miten tämä ostovoima voitaisiin suunnata paikalliseen kuluttamiseen. Opinnäytetyö ja sen tutkimustulokset antavat tärkeää tietoa kaupungille, sen yrityksille sekä asukkaille. Opinnäytetyön tuloksia voidaan käyttää hyväksi Kemijärven kehittämisessä, mutta tulokset ovat suhteutettavissa myös koko Itä-Lapin alueeseen. Opinnäytetyön on tarkoitus antaa esimerkkiä ja ideoita myös Itä-Lapin muille kunnille, ja tutkimuksessa käytetty kyselylomake toimii perustana muiden kuntien vastaavissa tutkimuksissa. Opinnäytetyö alkaa teoriaosuudella, jossa käsitellään ostokäyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä ja ostoprosessia. Teoriaosuuden pohjalta siirrytään empiiriseen osaan, jossa tietoa kerättiin kyselytutkimuksen muodossa. Kyselyyn vastasi 248 henkilöä, ja vastausten pohjalta voitiin tehdä yleistyksiä kuluttajien käyttäytymisestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Opinnäytetyön viimeisenä osana on pohdinta, jossa käsitellään tutkimuksen onnistumista ja avataan tutkimustuloksia yhdistäen niitä teoriaosuuden tietoon. The purpose of this thesis was to study and examine the purchasing behavior of the people who live in Kemijärvi. The city of Kemijärvi and the commissioner East-Lapland’s municipal federation needed information of the choices made by local consumers and the factors behind these choices. In addition how much money from local consumers is flowing out of the community and how this buying power could be directed to local consumption. The thesis and its research results provide important information to the city, its companies and residents. The results of the thesis can be used in the development of Kemijärvi, but the results are also applicable to the whole area of Eastern Lapland. The thesis is also intended to provide examples and ideas for other municipalities in Eastern Lapland, and the questionnaire used in the study will serve as a basis for similar studies in other municipalities. The thesis begins with a theory section on the factors influencing purchasing behavior and the purchasing process. On the basis of the theoretical part, we move on to the empirical part, where information was collected in the form of a survey. A total of 248 people responded to the survey and it was possible to generalize consumer behavior and the factors affecting it. The final part of the thesis is a reflection on the success of the research and the opening of the research results by combining them with the knowledge of the theoretical part.