Maahanmuuttajien terveyskäyttäytyminen : kyselytutkimus maahanmuuttajille - Tiittanen, Soili; Haapala, Anne; Parviainen, Tiina; Käyhkö, Sinikka (Mikkelin ammattikorkeakoulu, 2011)
Opinnäytetyömme tarkoituksena oli kartoittaa Keski-Karjalan kunnissa (Kesälahti, Kitee, Tohmajärvi ja Rääkkylä) asuvien maahanmuuttajien terveyskäyttäytymistä ja selvittää maahanmuuttajien toiveita liikuntalajeista, joita he haluaisivat harrastaa. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Kiteen Evankelisen Kansanopiston kanssa, jonka tarkoituksena on käyttää saatua tietoa apuna suunnitellessaan kotouttamiskoulutuksen sisältöä. Tutkimuksella selvitimme maahanmuuttajien terveyskäyttäytymistä liittyen ravitsemukseen, suuhygieniaan, tupakointiin, stressi- ja unitekijöihin, alkoholin käyttöön ja liikuntatottumuksiin. Teoriaosuudessa tukeuduimme jo aiempiin tehtyihin tutkimuksiin maahanmuuttajien terveys-käyttäytymisestä, jonka perusteella teimme kyselyn. Asetettuihin tutkimusongelmiin haettiin vastauksia sekä strukturoiduilla että avoimilla kysymyksillä. Vastauksia saatiin 30. Tutkimusaineisto analysoitiin SPSS-tilasto-ohjelman avulla, joka helpotti tulosten käsittelyssä ja kuvioiden tekemisessä. Tutkimuksestamme käy ilmi, että yli 50 % kyselyyn vastanneista maahanmuuttajista koki terveydentilansa hyväksi. Vastaajista 70 % koki omaavansa paljon tietoa terveellisistä elämäntavoista, kuitenkin 76,6 % ilmoitti haluavansa saada lisää tietoa terveellisistä elämäntavoista. 50 % vastaajista ei käyttänyt alkoholia lainkaan, 56,6 % ilmoitti, ettei alkoholikäyttäytymisessä ollut tapahtunut muutosta Suomessa oloaikana. Maahanmuuttajista 56, 7 % vastasi harrastavansa liikuntaa 2 – 3 kertaa viikossa, ja viisi mielenkiintoisinta liikuntaharrastustoivetta olivat tanssi, tennis, vesijumppa, koripallo ja hiihto. The purpose of this thesis was to survey the health behaviour and sport wishes of immigrants living in Central Karelian municipalities (Kesälahti, Kitee, Tohmajärvi and Rääkkylä). The thesis was prepared in collaboration with the Kitee Evangelical Folk High School. The results will be used in designing the contents of integration training for immigrants. The investigation surveyed immigrants' health behaviour including ...