Paperikoneen linjakäyttöjen modernisoinnin esisuunnittelu : Kaipolan paperikone 6 - Vaheri, Olli (2019)
Opinnäytetyö tehtiin Kaipolan paperitehtaan konelinjalle kuusi. Työn tavoitteena oli selvittää paperikoneella käytössä olevien linjakäyttöjen elinkaarien tila ja se, minkälaisia toimenpiteitä linjakäytöille ja sen ohjausjärjestelmälle on tehtävä. Kyseessä oli esiselvitystyö, joten selvityksen pohjalta mahdollisesti suoritettavat toimenpiteet eivät sisältyneet opinnäytetyöhön. Työn tarkoituksena ei ollut nostaa suorituskykyä, vaan ylläpitää nykyistä. Työssä selvitettiin eri käyttöjen toimintatavat, elinkaarien tilat ja se, kuinka modernisointi kannattaisi tehdä. Työssä selvitettiin käytössä olevien varaosien määrä ja osien kulutus sekä arvioitiin riskejä, joita olisi edessä ilman minkäänlaisia toimenpiteitä. Työn aineistona käytettiin laitevalmistajien teknisiä dokumentteja ja ohjeita, joiden avulla selvitettiin laitteistojen toiminta ja elinkaaret. Aineistona käytettiin myös tehtaalla käytössä olevaa SAP-toiminnanohjausjärjestelmää sekä yrityksen työntekijöitä, joiden avulla selvitettiin varaosien lukumäärä ja arvioitiin jäljellä olevaa elinkaarta varaosien kulutuksen kautta. Työn lopputuloksena saatiin toteutusmalliehdotus, kuinka paperikoneen käyttöjä ja niiden ohjausjärjestelmää kannattaisi lähteä modernisoimaan. Ehdotuksena esitettiin, että nykyiset DC-käytöt modernisoidaan vanhoihin kaappeihin ja SELMA 2-ohjausjärjestelmä vaihdetaan uuteen järjestelmään. SAMI STAR AC -erilliskäytöt uusitaan kokonaisuuksina ja johtotelojen syöttöryhmä sekä SAFUI-vaihtosuuntaajat uusitaan. Nykyisillä varaosilla ja ammattitaidolla pärjätään vielä joitain vuosia, mutta riskit suurille laiterikoille ja pitkille tuotantokatkoksille ovat suuret. Suuren riskiprofiilin ja modernisoinnin keston takia modernisoinnin tarkempi suunnittelu tulisi aloittaa saman tien.