Kuntien hankintatoimet Länsipohjan Yrittäjien toiminta-alueella - Perttunen, Marja-Terttu (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2011)
Perttunen, Marja-Terttu 2011. Kuntien hankintatoimi Länsipohjan Yrittäjien alueella. Opinnäytetyö. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu. Liiketalouden toimiala. Tornio. 61 sivua. 1 liite. Opinnäytetyöni tavoitteena on selvittää se, miten Länsipohjan Yrittäjien toimialueen kunnissa hoidetaan kuntien hankintojen käytännön organisointia, strategisia linjauksia, käytännön yhteistyötä yrittäjien kanssa ja hankintojen seuraamista. Tutkimuksen kohdekunnat ovat Enontekiö, Kemi, Keminmaa, Kolari, Muonio, Pello, Simo, Tervola, Tornio ja Ylitornio. Ainoastaan Muonion kunta jätti vastaamatta kyselyyn. Tutkittava alue sijaitsee rajan pinnassa, joten lähetin kyselyn myös rajan toiselle puolelle Haaparantaan ja näin sain tietoa ruotsalaisten toimintatavoista. Toteutin tutkimuksen survey - tutkimuksena lokakuussa vuonna 2010 – tammikuussa vuonna 2011. Teoriaosassa käsittelin hankintalakia kunnissa ja keskityin laissa erityisesti rakennusurakoihin sekä julkisia tavara- ja palveluhankintoja koskeviin hankintoihin. Tutkimuksen kävi ilmi, että alueen kuntien tavoissa hoitaa hankintoja on eroja. Useimmassa kunnassa ei ollut omaa erillistä hankintayksikköä, vaan hankinnat oli hajautettu hallintokuntiin ja yhteishankintayksikköön. Toimintatavat yhteistyössä ja viestinnässä markkinoiden suuntaan olivat aika pitkälle samat eri kunnissa, samoin kuin hankintojen seuranta. Tutkimuksen perusteella kehittämisen kohteiksi nousi hankintojen huomioiminen kuntien elinkeinostrategioissa, jos ei ole erillistä hankintastrategiaa. Tutkimuksen mukaan henkilökunnan osaaminen on avainasemassa hankintojen onnistumisen kannalta ja siihen tulisi kiinnittää huomiota. Mielenkiintoisia jatkotutkimuksen aiheita on muun muassa vertailla tarkemmin kuntaa Suomesta ja Ruotsista, luoda kunnalle viestintäkanava markkinoiden suuntaan ja kehittää kunnalle hankintojen seurantajärjestelmä. Asiasanat: julkiset hankinnat, laki julkisista hankinnoista, kunta Perttunen Marja-Terttu 2011. Procurements of the municipalities in the coverage area of Länsi-Pohjan Yrittäjät, the ...