Hevostalouden ympäristövaikutukset : Lannan käsittely - Savikurki, Kirsi (Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2010)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli etsiä eri vaihtoehtoja Etelä-Karjalassa toimivan hevostallin lannan varastoinnille ja sijoittamiselle peltoviljelyn loputtua. Yritys on toiminut 15 vuotta ratsastuskouluna ja maatilana. Viime vuonna yritystoiminta on ajettu alas ja hevosmäärää on pienennetty radikaalisti. Tällä hetkellä tilat on vuokrattu. Aikaisemmin lanta on pystytty sijoittamaan tilan pelloille, mutta viljelyn loputtua joudutaan etsimään uusia vaihtoehtoja. Tutkimuksessa haastateltiin lähiympäristön muita hevostalouksia ja niiden lannan käsittelyjärjestelmiä. Näiden tulosten perusteella toivottiin löytyvän uusia vaihtoehtoja ja menettelytapoja nykytilanteen helpottamiseksi. Tulosten perusteella mitään selvää vaihtoehtoa ei löytynyt. Haastatteluissa tuli kuitenkin esille hyviä vaihtoehtoja ja tietoa yrityksistä, jotka voisivat vastaanottaa lantaa. Toisena vaihtoehtona harkitaan myös siirtolavan käyttämistä, mikäli kustannukset eivät nouse liian korkeaksi. Suurimpana ongelmana tulee olemaan lannan käsittelyyn ja siirtoon tarvittavien koneiden puute. Ratsastustallien määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla ja uusia talleja syntyy lisää tyhjentyvälle maaseudulle. Lannan varastointiin ja sijoittamiseen kiinnitetään yhä enemmän huomiota hevosmäärän kasvaessa. Saksassa ja Ruotsissa lantaa voidaan polttaa pienemmissä laitoksissa, mutta Suomessa se on vielä kiellettyä. Hevosen kuivikelannan polttaminen olisi kuitenkin yksi ekologinen ratkaisu tähän ongelmaan. The aim of the present thesis was to find differerent options for the manure stor-age and disposal in the horse stable located in South-Karelia. The company has been doing business for 15 years. Last year, business has been shut down and the number of horses has been reduced radically. Currently the spaces are rented. Previously, the manure has been used in farm land as fertilizer, but now when the cultivation is ending, new alternatives have to be searched. Other horse stable owners were interviewed in the study about their horse-manure-handling systems. Based on these results new alternatives and methods to current situation were developed. The results show that there are no obvious alternatives. The interviews, however, raised good options and information about companies that might receive the ma-nure. Another alternative may be a transferable container, on the condition that the transport costs do not rise too high. The amount of horse stables has doubled in the 2000s and new stables will emerge in the deserted countryside near cities. There will be more attention to horse manure storage and disposal. In Sweden and Germany allow the burning of manure after it has been changed into briquettes, but here in Finland it is forbid-den. This could be however the ecological solution to this problem.