Tiedolla johtamisen kehittäminen Karelia-ammattikorkeakoulun koulutustoiminnassa - Hänninen, Lauri; Penttinen, Mikko (2019)
Tietojohtamisen rooli on korostunut ammattikorkeakouluissa viime vuosien aikana. Rahoitusmallin muutokset ja rahoituksen väheneminen ovat luoneet tarpeen toiminnan systemaattiseen seurantaan ja ennakointiin. Organisaatioilla on käytössään suuri määrä dataa, josta tulee osata jalostaa toiminnan kannalta oleellinen tieto, mikä mahdollistaa tiedolla johtamisen. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on kehittää tiedolla johtamista Karelian koulutustoiminnassa. Karelia-ammattikorkeakoulun tutkintojen määrä on laskenut viime vuosien aikana oleellisesti tietyissä koulutuksissa. Ymmärtääksemme syyt tutkintojen määrän laskuun teimme kohdennetun kyselyn sekä haastattelut kyseisten koulutusten loppuvaiheen opiskelijoille. Kyselyihin vastasi 21 prosenttia kohderyhmästä ja tarkemman haastattelun teimme kolmelle opiskelijalle. Kysely- ja haastattelutulosten pohjalta nousi tarve kehittää uusia opintojen edistymisen seurannan työkaluja, jotka tuottavat tietoa koulutustoiminnasta vastaaville. Opinnäytetyön tuloksena kehitettiin Karelia-Vipuseen opintojen etenemisen raportoinnin kokonaisuutta ja järjestelmiä, joilla seurataan opintojaksojen läpäisyä, opintojen etenemistä aikataulussa ja opinnäytetyöprosessin etenemistä. Samalla vahvistettiin tiedolla johtamisen kulttuuria Kareliassa.