Jalkapalloilijoiden nopeus- ja ketteryysominaisuuksien kehittämisen opas - Virtanen, Teemu (2019)
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Eerikkilän valmennuskeskuksessa toimivalle Sami Hyypiä Akatemialle. Sami Hyypiä Akatemian tehtävänä on kehittää suomalaista jalka-palloa kohti kansainvälistä kärkeä yhdessä koko suomalaisen jalkapalloyhteisön sekä mui-den yhteistyötahojen kanssa. Opinnäytetyön tavoitteena oli tehdä jalkapalloilijoiden nopeus- ja ketteryysominaisuuksien kehittämisen opas, joka tulisi käyttöön Eerikkilän valmennus-keskuksessa toimivalle Sami Hyypiä Akatemialle. Oppaan tarkoituksena on tukea urheilijan nopeus- ja ketteryysominaisuuksien kehittymistä ikävaiheittain. Työssä käsitellään fyysisten ominaisuuksien osa-alueita nopeus ja ketteryys lapsuusvaiheessa (alle 12 -vuotiaat), nuo-ruusvaiheessa (12-15 -vuotiaat) ja aikuisvaiheessa (yli 15 -vuotiaat). Opas sisältää käytän-nön harjoitteita nopeuden ja ketteryyden kehittämiseen sekä herkkyyskausien huomiointiin. Prosessi alkoi toimeksiantajan kanssa alustavalla keskustelulla opinnäytetyöstä keväällä 2018, jolloin aiheeksi muodostui fyysisten ominaisuuksien kehittäminen jalkapalloilijoilla. Syksyllä 2018 aihetta tarkennettiin yhdessä toimeksiantajan kanssa, jolloin opinnäytetyön aihe rajautui nopeus- ja ketteryysominaisuuksiin jalkapalloilijoilla. Keväällä 2019 paneutumi-nen teoriataustaan ja lähdeaineiston hankintaan sekä kirjallisuuskatsauksen aloitus. Oppaan luonti yhdessä toimeksiantajan ja asiantuntijoiden kanssa syksyllä 2019. Valmis opas tuotet-tiin toimeksiantajalle syksyllä 2019 Power Point -esityksenä sekä Portable Document For-mat -tiedostona. Prosessin aikana on tehty aktiivista yhteistyötä toimeksiantajan kanssa, jotta työstä saadaan paras mahdollinen hyöty Sami Hyypiä Akatemialle. Lopputuloksena on opas, jonka avulla voidaan kehittää urheilijan nopeus- ja ketteryysomi-naisuuksia tavoitteellisesti. Fyysiset ominaisuudet on jaettu osa-alueisiin nopeus ja kette-ryys, joka helpottaa keskittämään kehityksen tiettyyn tarpeenmukaiseen ominaisuuteen. Ikäkohtainen jako mahdollistaa urheilijan fyysisten ominaisuuksien kehittämisen ikävaiheit-tain, jolla tuetaan urheilijan fyysistä kehitystä kasvun eri vaiheissa. Oppaaseen on luotu har-joituskokonaisuus, joka mahdollistaa fyysisten ominaisuuksien osa-alueiden kehittämisen harjoitteiden avulla. Harjoitteet on jaettu ikäryhmittäin tukemaan fyysisen kasvun ja kehityk-sen vaiheita. Oppaassa olevien harjoitteiden avulla voidaan kehittää urheilijan kykyä liikkua nopeasti ja ketterästi lajisuorituksissa. Opasta voivat käyttää niin valmentajat kuin urheilijat harjoitusoh-jelmien ja harjoitustapahtumien suunnittelussa. Opas antaa käsityksen siitä, miten nopeus- ja ketteryysominaisuuksia voidaan kehittää jalkapalloilijoilla missäkin kasvun vaiheessa. Oppaan avulla tuetaan jalkapalloilijoiden sekä lajin parissa työskentelevien toimihenkilöiden tietämystä nopeus- ja ketteryysominaisuuksien merkityksestä jalkapallossa.