Taajuusmuuttajien elinkaaren hallinta - Renlund, Tuomas (2019)
Opinnäytetyössä tutkittiin Norilsk Nickel Harjavalta tehtaan yli 55 kW taajuusmuuttajien elinkaarta varaosien saannin ja taajuusmuuttajien huoltamisen jatkuvuuden kannalta. Työn teoriaosa koostuu taajuusmuuttajan rakenteesta, huoltamisesta ja elinkaarenhallinnasta. Huolto-osio sisältää neljän eri laitteen huollot. Rakenneosiossa käydään läpi taajuusmuuttajan pääosat ja toimintaperiaate. Elinkaaren hallintaosio kertoo ABB ja Vacon taajuusmuuttajien elinkaaren hallinnasta. Tutkimustyössä käytiin kaikki Norilsk Nickel tehtaan yli 55 kW taajuusmuuttajat läpi ja kerättiin sarjanumerot, joiden avulla saatiin selvitettyä Vaconin ja ABB:n huoltopalveluiden kautta laitteiden iät ja tulevien huoltojen ajankohdat. Laiteoppaiden ja huoltopalveluiden kautta saatiin selvitettyä, mitkä huollot ovat tulossa ja mikä elinkaarivaihe on kyseessä. Vanhentuneet laitteet laitettiin investointilistalle ja ehdolle laitettiin muutama muu laite, jotka ikänsä perusteella ovat siirtymässä elinikänsä päähän. Tuloksista tehtiin listat, joissa käy ilmi, mitkä laitteet joutuvat investointilistalle, mikä huolto on tulossa ja mitkä taajuusmuuttajat laitetaan ehdolle tuleviin investointilistoihin.