Kyselytutkimus Mustialan yhteismetsän osakkaille - Toiviainen, Tapio (2019)
Yhteismetsä on kahteen tai useampaan kiinteistöön kuuluva yhteinen alue, joka on suunnattu metsätalouden harjoittamiseen tarkoitettuun käyttöön. Osakaskiinteistöt omistaa yhteismetsän osakkaat, jotka muodostavat yhteismetsälle osakaskunnan. Vuoden 2019 alussa maassamme oli yli 460 yhteismetsää, joihin kuuluu yhteensä noin 25 000 osakasta. Yhteismetsien kokonaispinta-ala on jo yli 700 000 hehtaaria ja se muodostaa reilut viisi prosenttia yksityismetsiemme pinta-alasta. Pienin yhteismetsä on alle 20 hehtaarin suuruinen, kun taas suurimmassa eli Kuusamon yhteismetsässä on yli 90 000 hehtaaria maa-alueita. Suurimmat yhteismetsät ovat Kuusamossa, Sallassa ja Kemi-järvellä. Yhteismetsien suosio on kasvanut 2000 -luvulla merkittävästi. Tämä työ käsittelee erityisesti vuonna 1950 perustettua Mustialan yhteismetsää ja sen toimintaa. Tutkimusosa koostuu Mustialan yhteismetsän osakkaille tehdystä kyselytutkimuksesta kesällä 2019. Tutkimustuloksia vertaillaan myös aiempiin osakaskunnan kyselytutkimuksiin. Kyselyyn vastanneet osakkaat olivat yleisesti ottaen tyytyväisiä yhteismetsän toimintaan. Lisämaiden hankkiminen, sekä omien osuuksien ostaminen on ollut osakkaiden mielestä sopivaa. Kehittämisehdotuksia osakkaat antoivat viestintään esimerkiksi nettisivujen parantamisella ja osan postitse lähetettävien tiedotteiden korvaamisesta sähköpostilla. The Collection forest is a forest area that is meant to be used for environmentally sustainable and economically profitable forestry. The owners of farms or other real estate jointly own the collection forest. In Finland, there are over 460 collection forests and they are owned by approximately 25 000 owners. There are about 700 000 hectares of forest areas in Finnish collection forests and it takes around five percent of forests which are owned by private person. The smallest collection forest is under 20 hectares, while the biggest is over 90 000 hectares. Biggest collection forests are in Salla and Kemijärvi. The commonness of collection forests has increased in this century a lot. This study handles primarily Mustiala Collection forest, which was founded in 1950. Study includes a questionnaire answered by Mustiala Collection forest owners in summer 2019. The results of this questionnaire and the results of previous questionnaires will be analysed in this study. The owners of Mustiala Collection Forest were atisfied about Collection forest operations. Acquiring more forests and buyin back shares was appreciated. The owners had also few suggestions about how to improve Mustiala Collection Forest. Two main things were to get new website and using email instead of letters.