Etelä-Karjalan ilmasto-ohjelmat ja kuntalaisten mielipiteet ilmastonmuutoksesta - Valkeapää, Virpi (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2010)
Ilmastonmuutos on ihmiskunnan merkittävin haaste tällä hetkellä. Ilmastonmuutoksesta pitäisikin puhua ilmastokatastrofina. Viime vuoden joulukuussa Kööpenhaminassa pidetyssä ilmastokokouksessa ei saatu aikaan sopimusta hiilidioksidipäästövähennyksistä. Kaikki maat ovat kuitenkin vahvasti samaa mieltä siitä, että päästöjä pitää vähentää. Kööpenhaminassa sovittiin kuitenkin, että maapallon lämpötilan nousu pyritään pitämään alle kahdessa celsiusasteessa. Vuoden 2010 aikana eri valtioiden on tarkoitus sopia vähennysmääristä ja -keinoista. EU on asettanut omat tavoitteensa vuoteen 2020, johon mennessä päästöjä vähennetään 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Suomessa valtioneuvoston tulevaisuusselonteossa ilmasto- ja energiapolitiikassa on asetettu tavoitteeksi, että Suomen hiilidioksidipäästöjä vähennettäisiin 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Ihmisten mielipiteet ilmastonmuutoksesta ovat vaihdelleet viimeisten vuosien aikaan melkoisesti. Maaliskuussa 2010 Taloustutkimus Oy:n tekemän mielipidemittauksen mukaan suomalaisten suhtautuminen ilmaston lämpenemiseen saattaa olla viilentymässä. Tehdyn mielipidemittauksen mukaan noin joka toinen suomalainen on sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen seurauksia liioitellaan. Tässä opinnäytetyössä analysoidaan Etelä-Karjalassa 2007 ja 2009 toteutettujen ilmastokyselyjen tuloksia sekä verrataan niitä valtakunnallisiin kyselyihin. Kyselyjen pohjalta tiedostettiin tarve uusien kysymysten asettamiseen syksyllä 2010 toteutettavaan kyselyyn. Opinnäytetyössä käydään lyhyesti läpi Etelä-Karjalan ilmastohankkeet sekä ilmastonmuutoksen taustoja ja vaikutuksia. Kyselyn tulosten pohjalta voidaan todeta, että ilmastonmuutokseen todennäköisyyteen uskoo valtaosa alueen asukkaista. Yli puolet uskoo voivansa vaikuttaa ilmastonmuutokseen omilla teoilla ja toimilla, valtaosa on näin jo tehnytkin. Etelä-Karjalan ilmastokyselyn tuloksia on hyödynnetty laadittaessa Lappeenrannan ja Imatran kaupungeille ilmasto-ohjelmia. Kyselyn tulosten pohjalta on järjestetty luentoja ja tapahtumia liittyen ilmastonmuutokseen ja sen ehkäisyssä. Jatkokyselyltä odotetaan saatavan tietoa siitä, miten käsitykset ilmastonmuutoksesta ovat muuttuneet verrattuna edellisiin kyselyihin. Climate change is one of the vital issues for the people in the 21st century. Almost all significant leaders of the world assembled in Copenhagen at the end of the year 2009. The leaders tried to agree on decreasing greenhouse gas emissions. They didn’t succeed. The discussion will go on and at the end of 2010 they will make an agreement. By the year 2020 EU has decided to decrease 20 percent of greenhouse gas from the level of 1990. In Finland we try to decrease 80 percent of the level of 1990 by 2050. The people’s opinions of climate change have changed in a couple of last years. Finnish people’s opinion of climate change has cooled down according to Taloustutkimus Oy’s survey of March, 2010. Almost every second Finnish citizen thinks that the consequences of climate change have been magnified. In this thesis the main issue is to tell how people in South Karelia feel about climate change issues, how people answered in our climate change questionnaire. In this thesis I compare the answers to other questionnaire made here in Finland. I also tell something about two climate projects here in the South Karelia area and some facts about climate change. The climate change questionnaire study had been made in the South Karelian area twice, in the cities of Lappeenranta and Imatra in the springs 2007 and 2009 and it will be repeated in the autumn 2010. The answers of the latter will published at the beginning of 2011. The people in South Karelian believe in that they can affect on climate change. However, they aren’t jet totally convinced that climate change is real.