Pientaloalueen omavarainen energiantuotanto - Hast, Alisa (2019)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli mitoittaa omavarainen energiantuotanto 25 pientalon uudisrakennusalueelle. Kohteen suunnittelutyö pohjautuu opinnäytetyön tilaajan ASV Arctic Smart Village Oy:n Älykylä® -konseptiin, joka esitellään pääpiirteittäin opinnäytetyössä, sillä se asettaa suunnitteluun reunaehtoja. Asuinalueen energiantuotannossa suurin paino on omavaraisuudella ja hiilipäästöjen minimoinnilla, mikä tulisi toteuttaa mahdollisimman kustannustehokkaasti. Työssä esitellään ensin pintapuolisesti omavaraisen energiantuotannon vaihtoehtoja, säädöksiä sekä omavaraisen asumisen keskiössä olevia taloautomaation ja mikroverkon periaatteita. Opinnäytetyö keskittyy alueen energiantarpeen arviointiin sekä tuotannon mitoittamiseen ja kustannusarvioon. Tarkasteluun valittiin CHP-laitoksen ja aurinkosähkön yhdistelmä, jonka kustannuksia verrattiin maalämmön ja aurinkosähkön yhdistelmään sekä suoraan sähkölämmitykseen. Laskennan tuloksena huomattiin, että puun kaasutukseen perustuvan CHP-laitoksen ja aurinkoenergian yhdistelmä tulisi käyttökustannuk-siltaan raskaammaksi. Tähän vaikuttaa mm. polttoaineen hinta. Aiheena omavaraisen energiantuotannon suunnittelu ja mitoitus oli erittäin mielenkiintoinen, sillä energiaomavaraisuus käsitteenä on jokseenkin uusi ja kotimaista kirjallisuutta aiheesta on vasta vähän. Erityisesti omakotitaloissa on jo kuitenkin pitkään tuotettu ainakin osa asumiseen tarvittavasta energiasta omavaraisesti esimerkiksi maalämmöllä tai tulisijalla. Tässä työssä energiaomavaraisuuden käsite kattaa sekä asumiseen käytetyn lämmön että sähkön tuotannon ja se tapahtuu osuuskunnan omistamalla kiinteistöllä.