Verkkoyrittäjyys ja verkkoliiketoiminnan aloittamisen edellytykset - Tolonen, Katri (2019)
Opinnäytetyön lähtökohtana oli opinnäytetyön tekijän oma, alustava liikeidea erähenkisestä piensisustustuotteiden verkkokaupasta. Työn tarkoitus oli kartoittaa aloittavan yksinyrittäjän toiminnan edellytyksiä internetissä. Sen tavoitteina oli koota yhteen verkkoyrittäjyyden ja verkkoliiketoiminnan keskeiset osa-alueet, selvittää vaadittuja resursseja ja mahdollisia toimintatapoja ja soveltaa kerättyä tietoa oman verkkoliiketoiminnan suunnittelussa. Työ pyrki vastaamaan kysymyksiin, mitkä ovat verkkoyrittäjyyden lähtökohdat, miten verkkoliiketoiminnan suunnittelu etenee, mitä osa-alueita verkkokaupankäynnin kokonaisuus sisältää ja millä ratkaisuilla ja resursseilla suunniteltu verkkokauppa olisi toteutettavissa. Opinnäytetyö oli lähestymistavaltaan konstruktiivinen tutkimus. Työ pyrki ymmärtämään verkkoyrittäjyyttä ja hahmottamaan verkkoliiketoimintaa omassa kontekstissaan sekä kertomaan omanlaisensa esimerkin kootun viitekehyksen ja aineistojen soveltamisesta suunnitellun verkkokaupan tapauksessa. Tutkimusmenetelmiksi valittiin valmiiden aineistojen eli kirjallisuuden, verkkojulkaisujen, tutkimusten ja tilastojen hyödyntäminen, Googlen hakusanakartoitus, verkkokauppojen benchmarking sekä verkkokaupan yksinyrittäjien haastattelut, jotka toteutettiin avoimella sähköisellä kyselylomakkeella. Raportti toteutettiin vetoketjumallilla siten, että kunkin käsitellyn osa-alueen yhteydessä esitettiin teoreettinen viitekehys ja sitä tukevaa tutkimustietoa, minkä lisäksi otettiin mahdollisuuksien mukaan kantaa suunnitellun verkkokaupan toimintaan. Työn lopussa koottiin yhteen työn keskeisintä sisältöä, kiteytettiin verkkoyrittäjän ja suunnitellun verkkokaupan vahvuudet ja heikkoudet SWOT-taulukkoon ja ehdotettiin jatkotoimenpiteitä. Verkkoyrittäjyyden ja verkkoliiketoiminnan edellytykset pohjautuvat yrittäjän henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja resursseihin, liikeideaan sekä suunnitellun liiketoiminnan osa-alueisiin. Lisäksi edellytykset kytkeytyvät ulkopuoliseen ympäristöön: kysyntään, kilpailutilanteeseen sekä tarjontaan toimittaja- ja saatavuusnäkökulmista. Verkkokaupan toimintaympäristönä on internet, mikä edellyttää yrittäjältä digiosaamista, ymmärrystä näkyvyyden merkityksestä sekä halua ja keinoja toteuttaa oma liikeidea internetin ehdoilla. Työ paljasti case-verkkokaupan yrittäjän henkilökohtaisiin toimintaedellytyksiin liittyvien jatkotoimenpiteiden koskevan ennen kaikkea verkkokauppa-alustaan liittyvää kouluttautumista. Sitä ennen huomio on kohdistettava tuotevalikoimaan, jonka muodostaminen ja onnistuminen tulevat näyttämään verkkokaupan kehityksen suunnan. Tuotteiden valinta edellyttää toimittajakartoitusta, oman malliston toteuttamismahdollisuuksien tutkimista sekä tarkkoja kannattavuus- ja myyntilaskelmia, jotka on kytkettävä koko yrityksen kannattavuuden selvittämiseen ja kassavirran muodostumiseen. Vasta tämän jälkeen voidaan edetä toimitusketjun organisoimiseen ja verkkokauppa-alustan valintaan. The thesis was based on the author's own preliminary business idea for a small-scale online store for interior design products with themes from northern Finland and nature´s elements. The purpose of the thesis was to detect preconditions of launching an online store on the internet from the solo entrepreneur´s point of view. Objectives of the thesis were to bring together the key areas of e-business, to clarify the required resources and possible ways of operating, and to apply the information gathered to designing of own e-business. The thesis aimed to answer the questions, what are the starting points of e-business, how e-commerce planning is proceeding, what are the key business functions of e-commerce and how all this information could be implemented for the author´s own business idea and online store. The thesis was a constructive study. It tried to interpret both e-entrepreneurship and e-business in the particular context of a planned online store and to provide a unique example of how the collected framework and research material could be applied. The selected research methods were utilization of ready-made materials, ie. literature, online publications, studies and statistics, keyword research in Google, benchmarking of online stores and interviews with solo online entrepreneurs, which were carried out by using an open electronic questionnaire. The report was written in a zip chain model, so that theoretical framework and supporting research data for each of the areas were covered together with aspects on the planned online store. At the end of the thesis, the main content was summarized, the strengths and weaknesses of this particular online entrepreneur and the planned e-business were compiled in a SWOT table, and further actions were suggested. The preconditions of online entrepreneurship and e-commerce are based on the entrepreneur's personal qualities and resources, the business idea and the way the structure of e-business is organized. In addition, the preconditions are linked to the external environment from perspectives of demand, competition and supply. The business environment of online store is the internet, which requires the online entrepreneur to have digital skills, understanding of the importance of visibility as well as the willingness and means to implement his or her own business idea on the internet. The work revealed that this particular online entrepreneur would especially need training related to the e-commerce software of platform. Prior to that, attention must be focused on selecting the product range, searching and comparing suppliers and checking the possibilities to launch own brand. Furthermore, accurate profitability and sales calculations need to be prepared and also linked to the overall profitability and cash flow generation of the online store. Only after this it will be possible to proceed to the organization of the supply chain and the selection of the e-commerce platform.