Kohderyhmätutkimus Suomen kosmetiikkamarkkinoilla: Inari Arctic Cosmetics Oy - Nurminen, Teija; Oksanen, Viivi (2019)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli muodostaa käsitys Inari Arctic Cosmeticsin kohderyhmän ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä. Lisäksi tavoitteena oli selvittää, minkälainen markkinointikonsepti herättää yhteistyökumppanin kohderyhmän mielenkiinnon. Yhteistyökumppanina toimiva Inari Arctic Cosmetics on uusi kotimainen luonnonkosmetiikkabrändi. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia suomalaisten kuluttajakäyttäytymistä ja kosmetiikan kulutustottumuksia Suomen kosmetiikkamarkkinoilla. Tutkimuksessa hyödynnettiin Google Forms-lomaketta, jota jaettiin Facebookin kosmetiikkaryhmissä. Se valikoitui sen helppouden ja nopeuden takia parhaaksi keinoksi tavoittaa tutkimukselle optimaalinen määrä ihmisiä. Teoriaosuudessa käsitellään markkinatutkimusta, kuluttajakäyttäytymistä, ostopäätöstä ja asiakassegmentointia. Nämä teemat ohjasivat tämän markkinatutkimuksen tiedonhankintaa sekä auttoivat ymmärtämään kuluttajan ostokäyttäytymisestä johtuvia ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä. Opinnäytetyössä hyödynnettiin sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Markkinatutkimuksesta saadut tutkimustulokset olivat yhdenmukaisia tämän hetken trendien ja kerätyn tietoperustan kanssa. Tulosten perusteella luotiin asiakaspersoonat, joita yhteistyökumppani voi hyödyntää markkinointikonseptin suunnittelussa sekä kohderyhmän ja asia-kassegmentoinnin laadinnassa. Tutkimustulosten ja tietoperustan pohjalta voidaan todeta, että kuluttajat haluavat kosmetiikasta yhä enemmän tietoa, tehokkuutta ja luonnollisuutta. Kuluttajat hyödyntävät paljon internetiä tiedonhakuun ja seuraavat tuotesuosituksia bloggaajilta, jotka ovat tämän päivän suunnannäyttäjiä muodin ja trendien osalta. Yrityksen olisi siis hyödyllistä näkyä erityisesti digitaalisissa mainontakanavissa erilaisten bloggaajien kautta ja suunnitella markkinointi monipuolisesti tietoa antavaksi sekä kosmetiikkatuotteiden osalta erityisesti tehokkuutta ja luonnollisuutta korostavaksi.