Hoidon kiireellisyysluokituksen toimintaohjeet Sairaala Lapponian päivystykseen - Tohmola, Leena; Huovinen, Outi (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2011)
Terveyskeskusten vastaanottoaikojen vähyyden vuoksi päivystykseen hakeutuu potilaita, joiden terveydentila ei vaadi päivystyksellistä hoitoa. Päivystysvastaanottojen kuormituksen lisääntyessä on kehitetty hoidon kiireellisyysluokitus helpottamaan ja järkeistämään päivystystä. Nopea ja tarkka potilaiden kiireellisyysluokitus on keskeinen tavoite päivystystoiminnassa onnistumiselle. Erityisesti sairaanhoitajan tekemä alkuarvio on tärkeä. Onnistuminen alkuarvioinnissa edellyttää, että käytössä on kyseisen yksikön resursseihin ja tarpeisiin tehty toimiva, luotettava, tutkittu ja hyväksi havaittu hoidon kiireellisyysluokitus, jonka käyttöön päivystyspoliklinikan sairaanhoitajat ovat riittävästi perehtyneet ja noudattavat sitä. Kiireellisyysluokituksen avulla pyritään saamaan aikaan se, että potilaat saavat oikeanlaista hoitoa oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Opinnäytetyömme tavoitteena oli hoidon kiireellisyysluokituksen luominen Sairaala Lapponian päivystykseen. Kiireellisyysluokituksen tarkoituksena on helpottaa Sairaala Lapponian päivystyksessä työskentelevien sairaanhoitajien hoidon kiireellisyysluokituksen tekoa. Opinnäytetyömme tuloksena syntyi 15 sivuinen ohjeistus hoidon kiireellisyysluokittelusta Sairaala Lapponia päivystykseen ja viisisivuinen potilaan hoito-ohje. Hoidon kiireellisyysluokituksen jaoimme A-, B-, C-, D- ja E–luokkaan. Luokkaan A kuuluvien potilaiden hoito on aloitettava välittömästi ja ryhmä B kuuluvien hoito aloitetaan kymmenen minuutin sisällä. C – ja D-luokkaa kuuluvat voivat odottaa lääkärille pääsyä ja E – luokan potilaat pyritään hoitamaan muualla kuin päivystyksessä. Potilaiden hoito-ohjeisiin valitsimme sydämen toiminta häiriöt, neurologiset ongelmat, yleistilan laskun, hengityksen ongelmat ja akuutti vatsan. Opinnäytetyömme on toiminnallinen opinnäytetyö. Because of lack of reception hours in health centers, there are patients coming to the emergency department, whose condition doesn’t require emergency care. As the load increases in emergency receptions-, there have been ...