TERVE SUU : Dvd suun itsehoito-ohjeista viittomakieliselle aikuisväestölle - Hauska, Jenni; Lehtonen, Anna; Pasanen, Teija (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2011)
Tämä opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä yhteistyössä Kuopion Kuurojen yhdistyksen kanssa. Kehittämistyön tuotoksena valmistui dvd-materiaali Terve suu - Suun itsehoito-ohjeet viittomakielellä. Dvd:n tavoitteena on lisätä viittomakielisen aikuisväestön tietämystä suun terveyttä ylläpitävistä asioista ja suun omatoimisesta itsehoidosta. Tavoitteena on aktivoida ja motivoida kohderyhmää ylläpitämään hyviä suunhoitotottumuksia, joilla tulee olemaan myönteinen vaikutus katsojien suun terveydentilaan. Suomessa viittomakieltä käyttää noin 10 000 henkilöä, mutta viittomakielistä ohjausmateriaalia suun terveydenhoidosta ei ole aiemmin ollut saatavilla. Tämän vuoksi viittomakielisille toteutettiin havainnollistava dvd-materiaali suun itsehoito-ohjeista heidän omalla äidinkielellään. Dvd:stä tehtiin helppokäyttöinen ja hyvin visuaalinen, jotta kohderyhmän olisi vaivatonta seurata sitä. Dvd:lle valittiin viisi aikuisen ja ikääntyneen suun terveyden edistämiseen ja ylläpitämiseen vaikuttavaa osa-aluetta: suun terveyden merkitys, hampaiden ja suun puhdistus, hammasproteesien hoito ja siihen liittyvät materiaalit, kuivan suun hoito ja ksylitolin vaikutus suun terveydelle. Tässä kehittämistyössä käsitellään viittomakielen ja suun terveydenedistämisen lisäksi dvd-materiaalin toteutusta sekä hyvän ohjaus- ja videomateriaalin ominaispiirteitä. Palautetta ja arviointia dvd-materiaalin sisällöstä ja toteutuksesta kerättiin viittomakielisiltä dvd:n toteutuksen aikana. Dvd:n esitestaus suoritettiin jo varhaisessa vaiheessa, jotta materiaalia saatiin vielä muokattua kohderyhmän tarpeita vastaavaksi. Lopullinen arviointi ja palaute kerättiin Kuopion Kuurojen yhdistyksen tapaamisessa. Lisäksi dvd:tä arvioitiin Terveyden edistämisen keskuksen hyvän terveysaineiston laatukriteerien mukaisesti. Valmis dvd luovutettiin Kuopion ja Etelä-Karjalan kuurojen yhdistysten sekä Savonia-ammattikorkeakoulun suun terveydenhuollon koulutusohjelman vapaaseen käyttöön. Opinnäytetyöprosessin aikana havaittiin mahdollisuuksia erilaisille jatko- ja kehitysideoille: viittomakielisten tai kuurojen suun terveydentilan kartoitukset, viittomakielisten henkilöiden käsitykset suun terveydestä, suun hoitotottumuksista tai asiakaskohtaamisista suun terveydenhuollossa sekä päivitetty materiaali suun itsehoidosta. This thesis was executed as a development project in co-operation with Association of the Deaf in Kuopio. DVD material “Terve suu” - home care instructions about oral hygiene in sign language was completed as a result of this project. The purpose of the DVD is to increase awareness of adult population who use sign language about things that maintain good oral health and about oral selfcare. The aim is to activate and motivate the target group to maintain good dental care habits, which will have a positive influence on the viewers oral health. There are approximately 10 000 people using sign language in Finland, but guiding material about oral healthcare in sign language has not been available before. That is why an exemplifying DVD material about oral self care instructions was executed for people using sign language in their own language. The DVD was made to be user friendly and very visual, so that it would be easier for the target group to watch. Five themes affecting to promotion and maintaining oral health of adults and elderly people were selected to the DVD: meaning of oral health, oral cleaning, denture care and related materials, treatment for dry mouth and the meaning of xylitol for oral health. In addition to sign language and oral health promotion, this development project involves information about execution of DVD material and features of a good guiding and video material. Feedback and estimation of the contents and execution of DVD material were collected during the process from people who use sign language. Pretesting of the DVD was made in an early stage, so that the material could be modified to correspond to the needs of the target group. Final evaluation and feedback was collected in a meeting with the Association of the Deaf in Kuopio. Furthermore the DVD was evaluated according to quality criteria of the Finnish Centre for Health Promotion. Completed DVD was released for the free usage of Association of the Deaf in Kuopio and South Karelia and the degree programme in oral healthcare in Savonia University of Applied Sciences. Opportunities for further research and developing ideas were discovered during the process: oral health surveys for the deaf or people who use sign language, or find out their opinions about oral health, dental care habits and experiences in oral healthcare. Also updated material about oral selfcare could be needed.