Maanvaraisen Betonilaatan Alustäyttötyöt - Ohtonen, Markus (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2010)
Tiivistelmä Tässä opinnäytetyössä tutkitaan maanvaraisen betonilaatan alustäyttötöiden tekoa. Työssä keskitytään vertailemaan kahden eri täyttötyötavan hyötyjä ja haittoja. Työssä ei käsitellä maapohjan kuivatusta, rakennuksen ulkopuolisen routaeristeen asennusta eikä ulkopuolen täyttöjä. Kesällä 2010 Karelian Kiinteistökehitys Oy:n aloittaman rivitalotyömaan alustäyttötöitä suunniteltaessa oli kaksi erilaista vaihtoehtoa tehdä alustäyttötyöt. Yksi vaihtoehto oli jättää rakennusten sokkeleista yksi pääty auki alustäyttötöiden ajaksi niin, että kaivinkone ja kuorma-auto pääsevät ajamaan sokkelin sisälle täyttötöitä tehtäessä. Toinen vaihtoehto oli muurata sokkelit kerralla valmiiksi ja tehdä täyttötyöt kaivinkoneella ulkopuolelta käsin. Päädyimme ratkaisuun, jossa sokkelin pääty jäi auki täyttötöiden ajaksi. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, oliko se rakennusliikkeen kannalta hyvä vaihtoehto. Lopputuloksena voidaan sanoa, että kesällä 2010 käyttämämme alustäyttötyötapa sopi hyvin kyseiselle työmaalle. Työtavalla saavutettiin säästöä, sekä työajassa että kustannuksissa. Alustäyttötöitä suunniteltaessa on kuitenkin aina työmaakohtaisesti arvioitava, mikä työtapa soveltuu kohteeseen parhaiten. Täyttötyötavan valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi kohteen koko, aikataulu, käytettävä työntekijämäärä ja käytettävät työkoneet. Avainsanat maanvarainen betonilaatta, alustäyttö Abstract In this thesis the subgrade filling work of ground slab is examined. The thesis focuses on comparing the benefits and disadvantages of two different ways of doing the filling work. This thesis does not deal with dehumidification of ground, frost insulation outside the building nor subgrade filling work outside the building. In summer 2010, when planning the subgrade filling work for a row house site started by Karelian Kiinteistökehitys Oy, there were two different options of doing the subgrade filling work. One option was to leave one end of the footings open while the subgrade filling work was done, so that an excavator and a truck can drive inside the footing, while doing filling work. The other option was to mason the footings ready at one time and do the filling work from outside the footing by an excavator. A solution was decided where the end of the footing was left open, while doing the filling work. The aim of this thesis was to find out if it was a good alternative from the point of view of the construction company. As a final result, it can be said that the way subgrade filling work was done in summer 2010, was suitable for that site. The way which was used, saved both working time and costs. However, it must be assessed site-specifically, which working method is suitable for the site, when planning the subgrade filling work. Factors influencing the way of making subgrade filling work are for example the size of the site, timetable, the amount of workers available and the machines used. Keywords ground slab, subgrade filling