”Ei kukaan meistä säily kyyneleittä” : Ehdotus suruaiheisiksi työskentely- korteiksi lapsille ja aikuisille - Korpela, Sari (2019)
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli koota tietoa ja kerätä aineistoa, joiden perusteella voitiin tehdä ehdotus yleistajuisista työskentelykorteista surua kohdanneille henkilöille. Työn tavoitteena oli korttien käytön avulla helpottaa surevien henkilöiden tunneilmaisua ja sitä kautta tukea heidän toipumistaan. Opinnäytetyön toimeksiantajina toimivat kouluttajat Tiina Honkonen ja Petteri Hakanen. Teoreettinen viitekehys koostettiin surun määrittelystä, lasten surun erityispiirteistä ja tunnetaitojen kehittämisestä. Aikuiset ja lapset käsittelevät surua eri tavoilla. Tämän vuoksi korttien lähtökohdat ovat erilaiset. Aikuisten työskentelykorttien aineisto kerättiin suruaiheisista kirjallisista lähteistä ja haastatteluilla. Aineisto käsiteltiin sisällönanalyysiä mukaillen. Lapset hyötyvät enemmän toiminnallisesta työskentelystä kuin sanallisesta. Lasten työskentelykorttien aiheet valittiin teoriatiedon pohjalta. Työstämisen tuloksena saatiin aikuisille 52 korttiehdotusta, joista jokaisesta painetaan oma kortti. Lasten korttien lähtökohta on lohdutuksessa. Niitä suunniteltiin 12 erilaista. Lasten korttien kuvat ovat valokuvia, joissa Petteri Hakasen käyttämä vatsastapuhumisnukke Jakke Jääkarhu esittelee toiminnot. Toimeksiantajat ja kaksi sairaalapastoria arvioivat korttiehdotukset. He pitivät niitä onnistuneina ja olivat kiinnostuneita käyttämään niitä apuvälineinä työssään. Valmiille työskentelykorteille voidaan tulevaisuudessa kehittää myös uusia käyttötapoja.