Monikulttuurinen osaaminen sairaanhoitajakoulutuksessa - Monikulttuurinen hoitotyö -opintojakson suunnittelu - Sorsa, Emmi; Ritamäki, Miia; Karhu, Anu-Kaisa (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2010)
TIIVISTELMÄ Anu Karhu, Miia Ritamäki ja Emmi Sorsa Monikulttuurinen osaaminen sairaanhoitajakoulutuksessa – Monikulttuurinen hoitotyö -opintojakson suunnittelu 40 sivua, 3 liitettä Saimaan ammattikorkeakoulu, Lappeenranta Sosiaali- ja terveysala, hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja AMK Ohjaaja: lehtori Riitta Kalpio Saimaan ammattikorkeakoulu Tämän opinnäytetyön aiheena oli perehtyä monikulttuuriseen osaamiseen sai-raanhoitajan koulutuksessa ja suunnitella sen pohjalta opintojakso. Lähtökohtina hyvän monikulttuurisen hoitotyön toteuttamiseen ovat kulttuurien erilaisuuden tuntemus ja toisen ihmisen kulttuuriin liittyvien ominaispiirteiden kunnioittaminen. Tavoitteena oli kehittää hoitotyön koulutusohjelman kulttuurista näkökulmaa. Kansainvälinen hoitotyö on tulevaisuutta, jota kirjoittajat muokkaavat ennakkoluu-lottomasti. Tutkimustehtävänä oli laatia Saimaan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveys-alan yksikön hoitotyön koulutusohjelmaan opintojakso, jossa opiskelija perehtyy monikulttuurisuuteen hoitotyössä. Toisena tutkimustehtävä oli kuvata Kaakkois-Suomen suurimpia etnisiä ryhmiä, joita ovat venäläiset, romanit ja muslimit. Opinnäytetyö toteutettiin näyttöön perustuvana toimintana. Näyttöön perustuva hoitotyö tarkoittaa parhaan ajan tasalla olevan tiedon huolellista arviointia ja har-kittua käyttöä yksittäisen potilaan, potilasryhmien tai koko väestön hoitoa koske-vassa päätöksenteossa ja hoitotoiminnassa. Tietoa haettiin eri lähteistä ja lisäksi kirjoittajat saivat asiantuntija-apua Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin maa-hanmuuttopalvelusta. Lisääntyvä kansainvälistyminen ja yhteiskunnan monikulttuuristuminen tuovat sosiaali- ja terveysalalle uusia haasteita ja mahdollisuuksia. Koska ammattikor-keakoulut voivat tuottaa itse omat opetussuunnitelmansa, niillä on myös mahdol-lisuus reagoida muuttuviin työelämän tarpeisiin. Nyt suunniteltu kahden opintopis-teen opintojakso on nimeltään Monikulttuurinen hoitotyö. Kohderyhmäksi valittiin ensimmäisen vuoden sairaanhoitajaopiskelijat. Opintojakson tavoitteet ja sisältö muodostui osittain opinnäytetyön keskeisimmistä aihealueista. Jatkotutkimusaiheena voisi selvittää eri kulttuuritaustaisten omia kokemuksia potilaan ja työntekijän näkökulmasta. Tarkoituksena olisi selvittää, millaista pal-velua eri kulttuuritaustaiset henkilöt saavat asiakkaina ja miten heidät otetaan vastaan työntekijöinä. ABSTRACT Anu Karhu, Miia Ritamäki & Emmi Sorsa Multicultural Learning in Degree Programmes in Nursing – Learning Module Development, 40 pages, 3 appendices Saimaa University of Applied Sciences, Lappeenranta Health Care and Social Services, Degree Programme in Nursing Bachelor´s Thesis 2010 Instructor: Senior Lecturer Riitta Kalpio Saimaa University of Applied Sciences The objective of this thesis was to investigate the state of multicultural learning in degree programmes in nursing and to design a study module for multicultural nursing. The basis for the execution of good multicultural nursing is knowing about the cultural differences and respecting the special characteristics of other cultures. The aim of this thesis was to develop the cultural perspective in nurs-ing education because international nursing care is the future and should be faced without prejudices. The purpose of the this thesis was to develop a study module for students to become acquainted with multicultural nursing care for the degree programme in nursing at the Saimaa University of Applied Sciences. The intention was also to describe the cultural characteristics of the largest ethnic minorities in South-East Finland which are Russians, Roma, and Muslims. This thesis was carried out through evidence based action. In nursing care, "evidence based" means to carefully evaluate the best current knowledge about the care of patients, patient groups, and the community before applying that knowledge to nursing care. The information was gathered from various profes-sional sources, including experts from the South Karelia Immigrant Services Center. Increasing internationality and a multicultural society bring new challenges and opportunities for health care and social services. Because universities of ap-plied sciences are able to produce their own syllabuses, they are also able to react to changes of the working life. The resulting study module is two ECTS, and the name of the module is Multicultural Nursing. First-year nursing students were the target group for the module, and the goals and contents were formed in part from the main themes in this thesis. Follow-up research might be done to investigate the experiences of people from different cultural backgrounds as patient and as employee. The purpose would be to clarify what kinds of service they would get as customers and how they are received as employees.