Asfalttipäällysteiden pitkäaikaiskestävyyteen vaikuttavat tekijät - Liski, Jussi (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2010)
Opinnäytetyössäni tavoitteena oli tehdä esikartoitus asfalttipäällysteiden pitkä-aikaiskestävyyteen vaikuttavista tekijöistä Lemminkäinen Infra Oy:lle. Työ toimii pohjana laajemmille jatkotutkimuksille. Pitkäaikaiskestävyyteen vaikuttavista tekijöistä keräsin tietoa eri lähteistä, joista valitsin tähän kartoitukseen muutamia tekijöitä. Tietoa kerätessä keskityin tekijöihin, joilla on konkreettinen vaikutus asfalttipäällysteen kestävyydelle. Tällaisia tekijöitä ovat muun muassa päällysteen ominaisuudet, liikennetekijät, renkaat ja näiden yhteisvaikutus. Päällysteiden kulumisen kannalta talviliikenne (nastarenkaat) rasittaa päällysteitä paljon enemmän kuin kesäliikenne, joten rengasosiossa ja yhteisvaikutuksessa on keskitytty talviliikenteeseen ja talviolosuhteisiin. Opinnäytetyötä tehdessä selvisi, että selkeää linjausta vaikuttavista tekijöistä on vaikea tehdä. Tekijät muuttuvat vuosittain ja Suomessa liikennesuoritteesta tapahtuu 60 % Etelä-Suomessa, mikä aiheuttaa pitkäaikaiskestävyyden kannalta selkeän eron Etelä- ja Pohjois-Suomen välille. Etelä-Suomen leudot talvet ja tiesuolaus aiheuttavat sen, että päällyste on talvisin paljas ja märkä, mikä nopeuttaa päällysteen kulumista nastarengasliikeenteellä. Liikennesuoritteen kasvu yhdessä em. asioiden kanssa antavat jatkotutkimuksille aihetta. The aim of the thesis was to make a presurvey to Lemminkäinen Infra Ltd about the factors which affect asphalt pavement’s long-term durability. This thesis works as a base to wider follow-on researches. The information of the factors that affect asphalt pavement’s long-term durability was collected from different sources. The work concentrated on the factors, which have concrete effect on asphalt pavement’s durability. These factors are among other things pavement’s quality, traffic, tyres and all these factors together. Considering pavement’s wearing, winter traffic (studded tyres) burdens pavements more than summer traffic, so the tyrepart and the interactions are focused on winter traffic and winter circumstances. While doing the thesis, it was found out, that a clear lining of the affecting factors is hard to do. The factors change yearly and in Finland 60% of the traffic output occurs in South Finland, which makes a clear difference between South and North Finland. South Finland’s mild winters and road salting are causing that the pavement is bare and wet, which accelerates pavement’s wearing while using studded tyres. Traffic output’s increase together with the above named things give occasion to further researches.