Pelkosenniemen terveyskeskuksen peruskorjaus ja laajennus - Kallo, Mari (Vaasan ammattikorkeakoulu, 2010)
Opinnäytetyö käsittelee Pelkosenniemen terveyskeskuksen nykyisiä tiloja, tilojen toimivuutta ja muutostarvetta. Pelkosenniemen ja Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymän terveyskeskus sijaitsee Pelkosenniemen kuntakeskuksessa Pohjois-Suomessa ja se palvelee molempien kuntien asukkaita. Peruskorjaustarvetta on arvioitu kuntotutkimuksella, jossa havaittiin selviä vaurioita ja todennäköisiä vaurioita rakenteissa. Vauriot ovat pääosin kosteusvaurioita johtuen rakennevirheistä ja vesieristysten rikkoontumisista. Tilojen toimivuutta ja muutostarpeen kohteita selvitettiin haastattelemalla terveyskeskuksen henkilökuntaa. Tilojen ahtaus ja epäkäytännöllisten tilaratkaisujen parantaminen olivat suunnittelun lähtökohtana. Pelkosenniemen terveyskeskuksen tilasuunnittelussa otettiin huomioon tilojen käyttötarkoitusten ja terveyskeskuksen sisäisen logistiikan parantaminen tilojen sijainnin suhteen. Tilojen varustelussa täytyi tarkastella erikuntoisten potilaiden liikkumismahdollisuuksia. Päämääränä oli vuodeosaston potilashuoneiden ja hoitoympäristön muuttaminen viihtyisäksi ja esteettiseksi. The purpose of this thesis was to study the premises of the health centre in Pelkosenniemi and to find out its needs for alterations and improvements. A condition survey showed distinctive damages and probable damages on the structures mainly caused by the moisture or the breakage of the wet seals. By interviewing the nursing staff, the problems occurred for example in the logistic of laundry and the storage of the equipment. As the result of this thesis the health centre is more pleasant and functional environment for all the people who are using the facilities.