Valaistuksenpimennysjärjestelmän suunnittelu kahdeksannen sukupolven Toyota Hiluxiin - Itänen, Riku (2019)
Insinöörityön tarkoituksena oli suunnitella kahdeksannen sukupolven (2015 -) Toyota Hilux -ajoneuvoon valaistuksenpimennysjärjestelmä Arctic Trucks Finland Oy:lle. Valaistuksenpimennysjärjestelmän tarkoituksena on saada ajoneuvon huomiota herättävät valaistukset pois päältä, siten että niiden toimintaa voidaan ohjata erillisellä katkaisimella. Valaistuksenpimennysjärjestelmää tarvitaan ajoneuvon pysymiseen vaikeammin huomattavana pimeässä ja hämärässä. Tarkoituksena oli suunnitella sellainen valaistuksenpimennysjärjestelmä, joka ottaa huomioon valaistusjärjestelmiin tehtävät muutokset, niin etteivät kyseiset muutokset mahdollisesti vaikuta ajoneuvon muiden toimintojen ja järjestelmien toimintaan. Suunniteltaessa tuli myös ottaa huomioon asennuksen kannalta olennaisia asioita, kuten kuinka helposti muutostyöt virtapiireihin on toteutettavissa sekä kuinka kustannustehokkaita ne ovat. Yrityksessä suunnitelmaa tullaan mahdollisesti käyttämään asennusohjeen laatimiseen valaistuksenpimennysjärjestelmän tekemisestä. Valaistuksenpimennysjärjestelmän ohjaamiseen käytetään Awimex Elcentral Microcontroller SRC-9012 Standard -mikro-ohjainta, jolla ohjataan mikro-ohjaimen kanaville tulevien valaistusjärjestelmien toimintaa. Mikro-ohjaimen ohjaamiseen käytetään ohjauspiiriin tulevaa katkaisinta. Insinöörityön lopputuloksena on suunnitelma kahdeksannen sukupolven Toyota Hiluxiin toteutettavasta valaistuksenpimennysjärjestelmästä, joka ottaa huomioon niin teknilliset ratkaisut kuin kustannustehokkuuden. Suunnitelmassa on etsitty toimivia ratkaisuja ja mietitty niiden soveltuvuutta ajoneuvoon. Suunnitelmaa voidaan käyttää järjestelmän tekemiseen ja asennusohjeiden pohjana.