Lasten ja nuorten metsätietämyksen edistäminen Lapissa - Vähärautio, Jyrki (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2010)
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Metsäkeskus Lappi. Tutkimuksen tavoitteena oli päivittää lasten ja nuorten metsätietämyksen edistämiseen tähtäävä toimenpideohjelma Lapin läänin alueelle. Lisäksi pyrittiin kehittämään vanhoja kouluyhteistyön toimintamalleja ja luomaan uusia toimintamalleja sekä selvittämään mahdollisia uusia toimijoita metsäsektorin kouluyhteistyöhön Lapissa. Tutkimuksen kohteena olivat Lapin läänin alueen metsäorganisaatioiden, metsäyritysten, järjestöjen ja oppilaitosten työntekijät, joiden työtehtäviin sisältyy lapsille ja nuorille suunnattua metsäneuvontaa ja tiedotusta. Lisäksi haastattelututkimukseen haettiin yläasteen oppilaiden ja opettajien näkökulma. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Tutkimuksen tulosten perusteella metsäalan kouluyhteistyössä tulee jatkossa keskittyä nykyisten toimintamuotojen kehittämiseen sekä yhteistyön tiivistämiseen toimijoiden kesken. Toiminnan kohderyhmä eli koulut täytyy saada jo varhaisessa vaiheessa mukaan tapahtumien suunnitteluun. Tapahtumista tiedottaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa sekä kouluyhteistyötapahtumien järjestämisessä mukana oleville toimijoille että kouluille on erittäin tärkeää. Uusia toimijoita on mahdollista saada mukaan toimintaan etenkin järjestösektorilta. Lapin läänin alueelle kouluyhteistyötoimintaa koordinoimaan olisi hyvä saada palkattua kouluyhteistyökoordinaattori. Alkuvaiheessa koordinaattorin palkkaus voisi tulla hankerahoituksena, mutta jatkossa tarvittaisiin metsäsektorin organisaatioiden ja –yritysten resurssointia. This thesis was commissioned by the Forestry Centre of Lapland. The main aim of the thesis was to update the Action program for Promotion of Children’s and Youth’s Forest Knowledge in Lapland. Other important goals were to collect background information for forest sector’s school co-operation, to discover new activities and to find new school co-operation partners. Collection of data in this thesis was done by personal interviews with persons that have been involved in ...