Asiakkaan haavanhoito : Opas kotisairaanhoidon työntekijöille - Mikkola, Heidi; Särkelä, Jonna (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2010)
Opinnäytetyömme on haavanhoito-opas, joka on tarkoitettu Kemijärven kotisairaanhoidon työntekijöille, sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien käyttöön. Haavanhoito-oppaan tavoitteena on opastaa työntekijää siten, että hän kykenee sen avulla tunnistamaan, ennaltaehkäisemään sekä hoitamaan yleisimpiä haavoja joita esiintyy kotisairaanhoidossa. Tavoitteena on ollut myös laatia kohtuullisen tiivistetty produkti, jonka kautta hoitajat voivat kehittyä ammatillisesti. Oppaan tavoitteena on lisäksi käsitellä niitä aiheita, jotka kuuluvat asiakkaan kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen haavanhoidossa. Oppaan tarkoituksena on tuottaa uusinta tietoa haavanhoidosta kotisairaanhoidolle. Tarkoituksena on myös olla hyödyksi niille kotisairaanhoidon asiakkaille, jotka kärsivät kroonisista tai akuuteista haavoista, sillä asianmukainen haavan hoito edistää asiakkaan elämänlaatua. Käsittelemme oppaassa haavanhoitoon liittyviä perusasioita eli ihon rakennetta ja haavan luokittelua värien mukaan sekä haaavan hoitoon liittyvää aseptiikkaa ja ravitsemusta. Tässä oppaassa käsittelemme viittä eri haavatyyppiä, näitä ovat painehaava, säärihaava, diabeettinen haava, leikkaushaavan infektio sekä pienet palovammmat. Aiheita on käsitelty tunnistamisen, hoidon ja ehkäisyn näkökulmasta. Haavanhoito-opas on toteutettu toiminnallisen opinnäytetyön muodossa. Työ koostuu kahdesta osasta, raporttiosasta ja haavanhoito-opaasta. Opas on koottu syksyn 2009 ja kevään 2010 aikana. Haavanhoito-oppaassa käsiteltävä tieto on koottu kirjalähteiden, internetin tietokantojen sekä asiantuntijoiden konsultaation pohjalta. Our thesis is a wound care manual which is intended for Kemijärvi home health care workers, nurses and public health nurses. The Wound Care Guide aims to educate the employees so that they are able to help identify, prevent and manage the most common wounds, ulcers and sores that occur in home health care clients. The aim has been to establish a reasonably concentrated product which help the nurses to develop professionally. The guide also deals ...