ENSIHOIDON TILANNEJOHTAMINEN TIELIIKENNEONNETTOMUUSTEHTÄVÄLLÄ - Koulutusvideo Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen käyttöön - Timoskainen, Tatu; Hirvonen, Mikko (2019)
Liikenneonnettomuuksissa menehtyy Suomessa vuosittain satoja ihmisiä. Johtamisen näkökulmasta haastavimpia päivittäistehtäviä ensihoidossa ovat monipotilastilanteet, joissa on vakavasti loukkaantuneita potilaita, kuten henkilöauton suurenerginen onnettomuus. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen toiminta-alueella kaikista vuosittaisista ensihoitotehtävistä keskisuuria liikenneonnettomuuksia oli vain 112 kappaletta, joten ensihoidon tilannejohtaminen liikenneonnettomuustehtävällä tulee ensihoitajille eteen verrattain harvoin. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää Pohjois-Karjalan ensihoitohenkilöstön osaamista ensihoidon tilannejohtamisen osalta tieliikenneonnettomuuspaikalla. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoitohenkilöstön käyttöön ohjevideo ensihoidon tilannejohtajan toiminnasta tieliikenneonnettomuuspaikalla. Opinnäytetyön produktiona toteutimme näytellyn videon, jossa käydään läpi tilannejohtajan toimintaa, käskynjakoa, radioliikennettä ja yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa. Opinnäytetyön videoproduktio tulee Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen henkilöstön käyttöön oppimateriaaliksi. Jatkokehitysehdotuksena olisi toteuttaa videon primaaritriagen tekemisestä monipotilastilanteessa. Hundreds of people die every year in traffic accidents in Finland. From the perspective of management, the most challenging daily tasks in emergency medical services are multiple-patient incidents with severe injuries, such as the high-energy road traffic accidents. In the operating area of the North Karelia Rescue Services, the total number of annual medium traffic accidents requiring emergency care was 112, so the emergency management of road accidents is relatively rare for paramedics. The purpose of the thesis was to develop the skills of North Karelia emergency care personnel in the management of emergency care at a road traffic accident site. The aim of the thesis was to produce a guide video for the personnel of the North Karelia Rescue Services on the activities of the Emergency Situation Manager at a road accident site. As thesis production, a video was shot featuring the role of the situation Manager, including actions, briefing, radio communication and cooperation with other authorities. The video production of the thesis will be available as educational material for the personnel of the North Karelia Rescue Services. A further development idea is to produce a video on performing primary triage in a multiple-patient incident.