"Tärkein jaksamisen tuki on varmistettu vapaa" : Oikeus vapaaseen sijaisvanhempien sosiaalisena tukena ja työhyvinvoinnin edistäjänä - Kärkkäinen, Anniina; Partanen, Sirpa; Räbinä-Lehti, Henna (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2010)
Sijaisvanhemmat tarvitsevat tukea haasteellisessa tehtävässä toimiessaan. On tärkeää kuulla sijaisvanhempia, jotta saadaan tietoa heidän kokemuksistaan tuen tarpeesta. Kokemusten perusteella voidaan kehittää tukea juuri heidän tarpeisiinsa. Tässä opinnäytetyössä tutkitaan sijaisvanhempien mahdollisuutta pitää vapaata. Perhehoitajalaissa on säädetty, että sijaisvanhemmilla on oikeus vapaaseen. Oikeudella vapaaseen pyritään turvaamaan sijaisvanhempien mahdollisuus vapaan pitämiseen. Opinnäytetyössä selvitetään vapaan toteutumista tällä hetkellä, vapaan antamaa tukea sijaisvanhempien työhyvinvoinnille sekä miten sitä tulisi kehittää. Vapaata tarkastellaan sosiaalisen tuen sekä työhyvinvoinnin näkökulmista. Opinnäytetyön tavoitteena on tuottaa tietoa Pohjois-Savon lastensuojelun kehittämisyksikölle sekä Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan maakunnille sijaisvanhempien kokemuksista vapaasta. Sijaisvanhempien kokemuksia selvitetään kyselytutkimuksella. Tutkimukseen on osallistunut 138 sijaisvanhempaa. Tulosten mukaan kaikki sijaisvanhemmat eivät saa riittävästi tukea vapaasta. Sijaisvanhemmat kuitenkin kokevat, että oikeus vapaaseen on merkittävä tuki työhyvinvoinnille. Oikeutta vapaaseen koetaan tarvittavan koko sijoituksen ajan. Tuloksista voi havaita, että sijaisvanhemmat ovat eriarvoisessa tilanteessa vapaan toteutumisen suhteen. Osa sijoittajakunnista auttaa vapaan järjestämisessä, toisissa kunnissa vastuu vapaan järjestämisestä on sijaisvanhemmilla itsellään. Sijaisvanhempien mukaan oikeutta vapaaseen tulisi kehittää siten, että voitaisiin tarjota joustavia ja yksilöllisiä ratkaisuja. Sijaisvanhemmille olisi myös tärkeää voida luottaa tuen saatavuuteen. Toimeksiantaja voi hyödyntää tutkimuksesta saatuja tuloksia vapaan kehittämiseen. Because the foster parents act in a challenging position, they need support. It is important to hear what the foster parents have to say in order to get information about their experiences. Information from the foster parents´ point of view is important so that the support can be provided to meet exactly foster parents´ needs. The aim of this thesis was to study foster parents’ possibilities for having free time. It is enacted in the foster parents’ law that foster parents have a right to have free time. It enables foster parents to have free time. It is studying in this thesis how the free time is achieved at this moment. It is also studying how the free time supports the foster parents´ work welfare and how the free time should be developed. The free time is considering from the point of view of social support and work welfare. The aim of this thesis is to produce information for Development unit of child protection of Upper Savo and province of Southern Savo, Central Finland and Upper Karelia about the foster parents´ experiences from the free time. Foster parents´ experiences find out with a survey. 138 foster parents have been taken part in this survey. According to the research results all foster parents do not get enough support from the right to have free time. The foster parents still experience that the right to have free time is a significant form of support in work welfare. The foster parents experience that they need the right to have free time during the whole placement time. The results reveal that the foster parents are in an unequal position in regard to the right to have free time. Some communities provide help for arranging the free time. In other communities the responsibility for arranging the free time lay at the foster parents themselves. According to the foster parents the right to have free time should be developed so that flexible and individual solutions could be available. The foster parents also hope that they could trust in the support. The thesis partners can use the research results when they are developing the free time.