Lapin rajavartioston rajavartiomiesten ensivastevalmiudet - Pekkala, Aslak (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2010)
Ensivastetoiminta Lapin rajavartiostossa alkoi maaliskuussa 2008 yhteistoimintamuistion pohjalta Inarin, Utsjoen ja Muonio-Enontekiön terveysviranomaisten kanssa. Toiminnan käynnistämisen mahdollisti Lapin ensivaste-hanke -First response of Lapland-, jonka aikana rajavartiomiehiä koulutettiin ensivastetehtäviin toimijoiksi. Opinnäytetyöni tilaajana on Lapin rajavartiosto. Opinnäytetyöni tavoitteena on selvittää Lapin rajavartioston ensivastetehtävissä toimivien rajavartiomiesten ensivastevalmiudet sekä tarkoituksena saada tietoa puutteista, koulutuksen riittävyydestä sekä tietotaidon parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Tutkimusmenetelmänä olen käyttänyt kvantitatiivista eli määrällistä lähestymistapaa. Ensivasteosaamisen arviointimittarin olen suunnitellut tähän työhön. Kysymykset olivat strukturoituja ja strukturoitujen kysymysten perässä oli avoimet kysymykset tarkennusta varten. Kyselyn aineisto on käsitelty Microsoft Office Excel 2007 -taulukkolaskentaohjelmalla. Aineisto kerättiin tähän työhön maalis - huhtikuun aikana 2010. Kyselylomakkeet lähetettiin Rajavartiolaitoksen tietoverkon kautta sähköpostitse vastaajille. Kyselylomakkeita lähetettiin 28 kappaletta, joista 17:ään vastattiin. Näin ollen kyselyn vastausprosentiksi muodostui 61 %. Tutkimuksen mukaan rajavartiomiehet arvioivat omat valmiutensa kohtalaisiksi keskiarvon ollessa 3,5. Arviointi tapahtui asteikolla 1-5, jossa sanallinen arvio oli erittäin huonosti, huonosti, kohtalaisesti, hyvin ja erinomaisesti. Heidän arvionsa omista valmiuksistaan vaihteli välillä 2,1 - 4,3. Kyselyyn vastanneiden kesken täydennyskoulutuksella oli merkitystä rajavartiomiesten valmiuksiin. Kyselyn tuloksia voidaan hyödyntää rajavartiomiesten ensivastekoulutuksen suunnittelussa, kehittämisessä ja heidän ammattiosaamisen sekä valmiuksien parantamiseksi ensivastetehtäviin. The first response of the Border Guard District of Lapland, began in March 2008 based on the co-operation memo with Inari, Utsjoki and Muonio-Enontekiö health authorities. It was possible to launch the ...