Maailma on tilkkutäkki : Menetelmäopas Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkulle - Immonen, Sini (Humanistinen ammattikorkeakoulu, 2010)
Opinnäytetyöni produktina oli menetelmäoppaan sisällöntuottaminen Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkulle. Metku kuuluu valtakunnalliseen lastenkulttuurikeskusten verkostoon Taikalamppuun. Taikalamppu on opetusministeriön rahoittama taho. Opetusministeriö odottaa että lastenkulttuurikeskukset välittävät menetelmäoppaiden avulla hyväksi havaittuja taide- ja kulttuuriprojekteja sekä taidetyöpajamenetelmiä eteenpäin. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa menetelmäopas, jossa esitellään kaksi taidetyöpajaa. Työpajojen aiheet pohjautuvat opetusministeriön Metkulle antamiin kehittämistehtäviin, erityisesti monikulttuurisuuden kehittämiseen, kulttuuriperintökasvatukseen sekä lapsilähtöisyyteen. Pajat ovat osa Metkun ylläpitämää Maailma on tilkkutäkki -työpajapankkia, josta koulut ja päiväkodit voivat tilata tietyn taiteenlajin työpajan. Tavoitteena oli tehdä opas, jota seuraamalla päiväkotien tai kerhojen ohjaajat voivat vetää taidetyöpajoja lapsiryhmille itsenäisesti. Sen tarkoitus on parantaa kulttuurin saavutettavuutta. Oppaassa esitellään muotoilija Heidi Parkkisen Omakuva-paja sekä Taiteen tohtori Outi Turpeisen Tehdään oma pienoismuseo -paja. Opas painetaan vuoden 2011 alussa ja se jaetaan Metkun kulttuuriyhdysopettajille sekä muille Taikalamppu-verkoston keskuksille. Opas tulee myös ladattavaksi Metkun ja Taikalampun internetsivuille. Metkun menetelmäopasta varten tutkittiin muiden Taikalamppu-keskusten tuottamia oppaita. Materiaalia oppaaseen kerättiin olemalla taiteilijoiden mukana päiväkodeissa työpajojen aikana, havainnoitiin työpajatoimintaa, kuvattiin sekä kirjattiin ylös pajojen sisällöt. Taiteilijoiden kanssa keskusteltiin siitä, mitä he haluavat oppaaseen kirjattavan. In my thesis I produced content to a method guide for Metku -South Karelian art center for children. Metku is part of Aladdin’s Lamp, a Finnish network of regional art centers for children. Network is established by the Ministry of Education. Ministry of Education expects that art centres produce method guides from art and culture ...