Keminmaa, muuttotappiosta muuttovoittoon - Puurunen, Taru; Lackman, Maarit (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2010)
Lackman, Maarit & Puurunen, Taru. 2010. Keminmaa, muuttotappiosta muuttovoittoon. Opinnäytetyö. Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulu. Kaupan ja kulttuurin toimiala. Kemi. 60 sivua. 1 liite. Opinnäytetyömme tavoitteena on selvittää, miten Keminmaan kunta voi vaikuttaa epäsuotuisaan muuttoliikkeeseensä. Tällä hetkellä Keminmaan kunta on muuttotappiokunta ja se aiheuttaa kunnalle taloudellisia menetyksiä ja imagon heikentymistä. Tutkimuksemme on kvalitatiivinen tutkimus. Aineiston keräsimme haastattelemalla viittä Keminmaan kunnan asukasta ja viittä Keminmaassa toimivaa yrittäjää. Haastateltavat valitsimme harkinnanvaraisesti, jotta saimme tutkimukseemme kattavasti mukaan eri-ikäisten ja eri elämäntilanteessa olevien kuntalaisten mielipiteitä. Teoria koostuu muuttoliikkeen näkyvyydestä yhteiskunnassa, muuttoliikkeeseen vaikuttavista tekijöistä ja kuntien mahdollisuudesta vaikuttaa muuttoliikkeeseen koskevasta kirjallisuudesta ja lähteistä. Keminmaa tunnetaan maalaiskuntana. Erityisesti luonto ja meren läheisyys koetaan tärkeiksi vetovoimatekijöiksi, joita toivotaan hyödynnettävän enemmän. Haastateltavat pitävät Keminmaata turvallisena ja enimmäkseen viihtyisänä kuntana asua. He uskovat Keminmaasta löytyvän tontteja sekä asuntoja niitä haluaville. Keminmaa koetaan myös yrityshenkiseksi. Yritystoiminnan edellytykset kunnassa näyttävät hyvälle. Osaavaa työvoimaa on saatavilla ja toimitiloja sekä tontteja yrittäjille löytyy kohtuudella. Eniten keskustelua herättävät peruskoulutuksen taso sekä päivähoito-, terveydenhoito- ja vanhustenhoitopalvelut. Yleinen arvio kunnan palveluista on positiivinen. Yksityisten palveluiden saatavuuteen ollaan myös tyytyväisiä. Kunnasta löytyy tarvittavat peruspalvelut. Erikoisliikkeet eivät Keminmaassa välttämättä menestyisi. Vapaa-ajan palvelut ovat vastaajien mielestä myös asiallisella tasolla kunnan kokoon nähden. Palveluiden rahoitus jakaa haastateltavien mielipiteitä kunnallisveron korotukseen tai käyttäjäkohtaiseen palvelumaksuun. Suurin osa uskoo palveluiden tason vaikuttavan ...