Reflections - heijastuksia. : Raportti tallenneproduktiosta - Räikkönen, Matleena (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2009)
Opinnäyteproduktion tavoitteena oli tehdä äänite tekijän säveltämistä lauluista yhtyeen Sounds of Silence kanssa ja samalla kehittyä sekä laulamisessa, miksauksessa että muissa äänitteen tekemiseen liittyvissä asioissa. Taustalla ovat produktion tekijän lauluopinnot sekä klassisella että pop/jazz-puolella. Raportissa käsitellään klassisen laulun ja pop-jazz-laulun eroja sekä esitellään levyn laulut ja kerrotaan produktion työvaiheista, kuten äänittämisestä ja studiotyöskentelystä. Tietoa laulutekniikasta on lähdekirjallisuuden lisäksi saatu haastattelemalla laulunopettaja Sari Mokkila-Karttusta sekä Atte Kekkosta. Peruslaulutekniikka on sekä pop-jazzlaulussa että klassisessa laulussa hyvin samanlainen: kuten käsitys tuesta, hyvästä lauluasennosta ja hengityksestä. Laulutekniikoiden suurimmat erot puolestaan ovat fraseerauksessa, äänen kvaliteetissa ja soinnissa. Fyysisesti erovaisuuksia on muun muassa nielun avonaisuudessa ja siinä, että pop-jazz -laulussa liikutaan klassista huomattavasti enemmän rintaresonanssialueella. Sounds of Silence -bändin kokoonpanoon kuuluvat Matleena Räikkönen laulu ja piano, Ville Karaksela sello, Sami Tiainen Basso ja Ismo Kokora rummut. Taustalaulut laulaa Virpi Makkonen. Reflections CD-levyllä on seitsemän laulua, jotka ovat kaikki tekijän säveltämiä ja yhden lauluista hän on myös sanoittanut. Muiden laulujen sanoitukset on tehnyt Henna Kinnunen. Äänitykset tehtiin keväällä 2009 suurimmaksi osaksi studiossa Kotkankalliolla. Äänittäjänä toimi Tommi Kupiainen. Äänitettyjen raitojen editointi, miksaaminen ja masterointi tehtiin Logic Express ja Logic Pro -ohjelmilla. The aim of this production was to make a record of the author’s songs with a band called Sounds of Silence and to develop singing, mixing and other studio working skills. The background of this production are the singing studies in both classical and pop/jazz. The differences and similarities between classical and pop-jazz singing are presented in this report as well as the CD and the procedures of the production such as the recording and studio work. In addition to the source books used, information about singing techniques was collected by interviewing singing teachers: Sari Mokkila-Karttunen and Atte Kekkonen. The basic techniques of pop-jazz singing and classical singing are very similar, such as the idea of support, breathing and good singing posture. The major differences are found in phrasing, in the sound or quality of the voice. The biggest physical differences are in the area of pharynx. Chest resonance is also used more often in pop/jazz than in classical singing. Band members of Sounds of Silence are Matleena Räikkönen voice and piano, Ville Karaksela cello, Sami Tiainen bass and Ismo Kokora drums. Virpi Makkonen sings the backing vocals. The record called Reflections includes seven songs, which all are compositions of the maker of the production. She has also written the lyrics to one of the songs, others are written by Henna Kinnunen. Most of the recordings were made in spring 2009 in a studio at Kotkankallio. The CD was recorded mainly by Tommi Kupiainen. Editing and mixing of the recorded tracks were made with programs called Logic Express and Logic Pro. Varsinainen opinnäytetyö oli äänite.