Lappilaisen sorkkahoitoyrityksen liiketoimintasuunnitelma - Marjeta, Hannu (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2010)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää sorkkahoitoyrityksen perustamisen mahdollisuutta Lappiin. Työn tarkoituksena oli laatia liiketoimintasuunnitelma sorkkahoitoyrityksen perustamiselle Lappiin. Työssä selvitettiin sorkkahoitajan tarvitsemat työvälineet sekä niiden hintataso. Työssä perehdytään myös sorkkahoitajan työhön. Työn tarkoituksena oli selvittää myös sorkkahoidon hyötyjä lypsykarjatilalle. Tutkimuksen taustalla on oma vahva mielenkiinto sorkkahoitoa kohtaan etenkin Lapissa. Työssä selvitetään sorkkahoitoyrityksen kannattavuutta laskelmin, joita ovat investointi-, hinnoittelu-, tulos- ja rahoituslaskelma. Investointilaskelmalla sisältää sorkkahoitoyrityksen perustamiseen tarvittavien koneiden, laitteiden ja työvälineiden hankintaa ja niistä koituvat kustannukset. Hinnoittelulaskelmalla selvitetään oman työn tekemä yksikköhinta ja hoidettavien nautojen määrä niin päivä, kuukausi kuin vuositasollakin. Sorkkahoidossa hinnoittelu menetelmänä käytetään yksikköhintaa per hoidettu nauta. Tuloslaskelmilla selvitetään yrityksen kannattavuutta. Rahoituslaskelman avulla selvitetään, mistä yrityksen alkupääoma muodostuu. Työssä laaditaan myös markkinointisuunnitelma, jonka avulla kartoitetaan sorkkahoitoyrityksen asiakkaat, kilpailijat, kilpailuedut ja markkinointi. Työssä otetaan huomioon myös sorkkahoitoyrityksen työn laadun merkitys niin sorkkahoitajalle itselleen kuin myös asiakkaalle. Opinnäytetyön tuloksena voidaan pitää, että sorkkahoitoyrityksen perustaminen Lappiin on kannattavaa, jos oletetut tunnusluvut pitävät paikkaansa. Sorkkahoidolla on hyvä tulevaisuus Suomessa, sillä karjan hyvinvointiin panostetaan enemmän sekä karjalta halutaan enemmän tuottoa per lehmä. The aim of the thesis was to explore the possibility to set up a hoof trimming business in Lapland. The purpose of the work was to draw a business plan for the hoof trimming business. The equipment required and the prices of equipment needed in the hoof trimmer’s job are studied. The work of the hoof trimmer is also presented. One of ...