Oppimisympäristöanalyysi Etelä-Karjalan kansalaisopiston SAUMA -hankkeesta - kokemuksia maahanmuuttajanuorten itseohjautuvuudesta - Mäkelä, Sanna (Jyväskylän ammattikorkeakoulu, 2007)
Kokoteksti, Tiivistelmä, Abstract Kehittämishankeraportti kuvaa Etelä-Karjalan kansalaisopistossa syksyllä 2006 toteutetun SAUMA -hankkeen (Suomenkieli Apuna Uusiin MAhdollisuuksiin) oppimisympäristöä ja sen kehittämismahdollisuuksia. Työssä analysoidaan SAUMA -kurssille osallistuneiden nuorten maahanmuuttajien itseohjautuvuusvalmiuksia sekä heidän ohjausta. Työn teoriapohjana on knowlesilainen andragogiikka sekä aikuisopiskelijan itseohjautuvuus. Itseohjautuvuuden taustalla vaikuttavia oppimiskäsityksiä tarkastellaan teoriaosassa humanistis-konstruktivistisen näkemyksen kautta. Analyysissä itseohjautuvuutta arvioidaan yhteistoiminnallisuuden, itsereflektion ja verkko-opiskelun osalta. SAUMA -hankekartoitti Lappeenrannan maahanmuuttajakoulutuksessa vahvasti aliedustettuina olleiden nuorten suomenkielen taitoa, opiskelu- ja työelämätuntemusta sekä verkko-opiskelumahdollisuuksia. Kurssilaiset kokivat kielen opiskelun tärkeäksi. Opiskelua rikastuttivat toiminnalliset kädentaitotunnit ja muut teemapäivät. Kurssi antoi ideoita suunnitella yhteistyötä opiston eri alojen osaajien välillä. Yhteistyö paikallisten oppilaitosten kanssa osoittautui myös hyödylliseksi. Mitä henkilökohtaisemmiksi ja ajankohtaisemmiksi opiskeltavat asiat koettiin, sitä mielekkäämpänä opiskelua pidettiin. Itsearviointi oli monelle maahanmuuttajanuorelle uusi asia. Reflektointitaitojen harjaannuttaminen on jatkossa hyödyllistä aloittaa jo suomen opiskelun alkuvaiheessa. Verkko-opiskelun mahdollisuuksia tulee kehittää erityisesti kurssin lisämateriaalina. Henkilökohtainen ohjaus on itseohjautuvassa oppimisessa tärkeää, ja se vaatii resursseja käytännön opetustyöhön. Ohjauksen tulee olla jatkuvaa ja huomioida opiskelijan yksilöllinen elämänhistoria. Siirtyminen itseohjautuvampaan oppimisympäristöön edellyttää opettajalta jatkuvaa oman toiminnan arviointia sekä panostusta verkostotyöskentelyyn muiden maahanmuuttajakouluttajien, työvoimatoimiston ja sosiaaliviraston kanssa. This report of development project introduces the educational ...