Huolto-ohjelman ja huoltokäsikirjan laatiminen kairauskalustoon - Kelloniemi, Juha (2019)
Työssä laadittiin huolto-ohjelma ja huoltokäsikirja Arctic Drilling Companyn käyttämiin pinta- ja maanalaisiin kairakoneisiin. Huolto-ohjelma laadittiin käyttötunteihin perustuviin huoltoihin ja huoltoväleiksi määriteltiin päivittäin, 50, 200, 400, 1 000 ja 2 000 tunnin sekä vuoden välein suoritettaviin huoltoihin. Huolto-ohjeet rajattiin koskemaan operaattoreiden suorittamia huoltoja työkohteessa. Operaattorit suorittavat huollot itsenäisesti aina 400 tunnin huoltoon asti, jolloin huolto-ohjeiden kuului sisältää selkeät ja täsmälliset ohjeet huoltojen laadukkaaseen suorittamiseen sekä mahdollisten asennusvirheiden minimoimiseksi. Huolto-ohjeiden laadinnassa tuli kiinnittää erityisesti huomiota kairakoneiden työolosuhteiden asettamiin vaatimuksiin sekä ennalta ehkäisevän kunnossapidon kunnossapitostrategiaan. Työn tavoitteena oli kunnossapitotoiminnan standardointi yritykseen, toimintavarmuuden luominen ehkäisevän kunnossapidon keinoin, huoltokirjanpidon parantaminen ja käyttäjäkunnossapidon kehittäminen. Vaadittujen tavoitteiden saavuttamisen tuloksena odotetaan häiriöiden ja vikaantumisen vähentymistä sekä korjauskustannusten alenemista. Työn tuloksena saatiin laadittua kattavat ja selkeät huolto-ohjeet määritellyille kunnossapidon toimenpiteille. Lisäksi saatiin laadittua huolto-ohjeiden sähköiselle versiolle käyttöä helpottava ja nopeuttava pikalinkki-näppäimistö, jonka avulla huoltoa suorittava henkilö voi hyvin helposti siirtyä huoltolomakkeesta suoraan huollettavan tai tarkastettavan huoltokohteen huolto-ohjeeseen sekä takaisin huoltolomakkeeseen.