Kivi- ja kaivannaisalan oppimislaboratorion käyttäjädokumentoinnin suunnittelu - Tyni, Anssi (Kajaanin ammattikorkeakoulu, 2010)
Tämän opinnäytetyön tilaajana oli Kajaanin ammattikorkeakoulu. Työn tarkoituksena oli suunnitteilla olevan kivi- ja kaivannaisalan oppimislaboratorion käyttöön liittyvän teknisen dokumentoinnin pohjan luominen. Kyseessä oli HTML-muotoon rakentuva käyttäjäympäristö, jonne sijoitetaan mm. laboratorioon tuleviin laitteisiin tarvittava aineisto. Työn yksi osa-alue oli laatia yhdelle laboratorion yksikköprosesseista pikaohje turvalliselle käytölle. Käyttäjäympäristön rakenteen hierarkia suunniteltiin käytettävyysteorioihin nojaten. Ohjelmoinnin suhteen perehdyttiin HTML-lähdekoodin perusteisiin ja varsinainen ohjelmointi suoritettiin Notepad-ohjelmalla. Jatkokehitystä ja ylläpidettävyyttä varten luotiin pikaohje käyttäjäympäristöön liittyvän materiaalin lisäämiseksi. Laboratoriolaitteiden pikaohjeiden pohja luotiin Microsoft Word -tekstinkäsittelyohjelmalla. Esimerkkiluontoinen pikaohje laadittiin laboratorioon tulevalle leukamurskaimelle. Ohjeiden Word-dokumentit muutettiin PDF–muotoon ja liitettiin käyttäjäympäristöön. Lopputuloksina käyttäjäympäristön pohja luotiin ohjeineen sekä tehtiin pikaohje laboratoriomurskaimelle. Käytettävyysnäkökulmat onnistuttiin huomioimaan molempien osalta siinä määrin kuin suunniteltiin. Käyttäjäympäristön ylläpidollisen pikaohjeen käytettävyys testattiin kohdehenkilön avustuksella. Jatkokehitykselle onnistuttiin luomaan hyvä pohja. This Bachelor’s thesis was commissioned by the Kajaani University of Applied Sciences and it is based on the project called MoPeDi (Mobile environment for education, instruction, research & development in mining in-dustry for Northern Finland area). The aim of the thesis was divided into two areas. First, the purpose was to design an HTML based user environment for the future mobile laboratory unit. Secondly, the purpose was to design an example of the quick instructions for use and safety to one of the laboratory devices. The theoretical part of the thesis includes the basics of usability and availability issues concerning the creation of user ...