Ylämaankarjan lihan kysyntä Lapissa - Leinonen, Annika (2019)
Opinnäytetyössä kartoitettiin ylämaankarjan lihan kysyntää Lapissa tekemällä kuluttajakysely lappilaisille ja haastattelemalla Arctic Meat Oy:n toimitusjohtajaa. Webropol-kyselyssä kartoitettiin muun muassa kuluttajien aiempia ostokokemuksia ja heidän toiveitaan tuotteista ja ostopaikoista. Ylämaankarja sopii ominaisuuksiltaan erittäin hyvin kasvatettavaksi Lapissa, joten lihan kasvatuksen ja myynnin lisääminen olisi ajankohtaista. Tehdyn tutkimustyön pohjalta ylämaankarjan piirissä toimivat toimijat ja rodun kasvattajat voivat kehittää omaa toimintaansa ja tuotteiden tarjontaa paremmin kysynnän mukaiseksi. Opinnäytetyössä pyrittiin kehittämään tuotteita ja niiden markkinointia. Tehdyn tutkimuksen perusteella ylämaankarjan lihalle olisi kysyntää Lapissa. Suurin osa lappilaisista ei ole aiemmin ostanut ylämaankarjan lihaa eivätkä kaikki ole tietoisia sen ostopaikoista. Ylämaankarjan liha tarvitsee siis runsaasti lisää markkinointia ja brändäystä. Selkeästi halutuimmiksi ylämaankarjan lihatuotteiksi osoittautuivat jauheliha, paisti ja filee. Tätä tulosta tuki myös Arctic Meat Oy:n toimitusjohtajan haastattelu, josta kävi ilmi, että tähän mennessä myydyimmät tuotteet ovat olleet paistit ja fileet. Myös muille lihatuotteille, jalosteille ja sivutuotteille oli kysyntää. Ylämaankarjan lihan saatavuus Lapissa vaihtelee suuresti ja tulevaisuudessa tulisi panostaa siihen, että tuotteita olisi saatavilla ympäri Lappia. Saatavuuden hankaluus rajoittaa suuresti kiinnostusta ja mahdollisuutta ylämaankarjan lihan ostamiseen. Ostopaikkojen mieluisuus vaihteli hieman asuinalueen mukaan, mutta halutuimmat ostopaikat olivat kauppa ja liikkuva liha-auto. Ylämaankarjan kasvatuksessa ja myynnissä pullonkauloja olivat vähäinen markkinointi, huono tuottajahinta, vähäiset teurastamismahdollisuudet ja lihan huono saatavuus. Näihin kaikkiin vaikuttaa nyt liha-alan yritys Arctic Meat, joka on ottanut asiakseen parantaa ylämaankarjan kasvatusta ja myyntiä Lapissa. Ylämaankarjaa myydään Revontulinauta®-tavaramerkillä, jolla pyritään tekemään Lapissa kasvatetusta ylämaankarjasta erikoisuus niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Lapissa tulisi panostaa kotimaiseen lähituotantoon ja sen markkinointiin, jotta Lappi voisi olla ruoantuotannossa aiempaa omavaraisempi ja riippumattomampi muusta maailmasta. Ylämaankarjan kasvatuksen vaikutusta ilmastonmuutokseen tulisi tutkia tarkemmin esimerkiksi jossakin hankkeessa, jotta voitaisiin varmistua rodun neutraalista hiilijalanjäljestä ja hyödyntää tätä tietoa kasvatuksessa ja tuotteiden markkinoinnissa. Myös lihan soveltuvuudesta keliaakikoille tarvittaisiin luotettava tutkimus. Jos tämä voitaisiin todistaa, olisi kyseessä jälleen uusi myyntivaltti ylämaankarjan lihan markkinoinnille. Ylämaankarjan kasvatuksessa piilee monenlaisia mahdollisuuksia, joten rodun kasvatukseen ja lihan markkinointiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Vaikka ylämaankarja onkin tuontirotu eikä varsinaisesti kuulu luonnolliseen lappilaiseen maisemaan, siitä voi silti kehittyä poron kaltainen tunnusmerkki.