RoboBisnes – havaintoja, kokemuksia ja näkymiä - Tarkiainen, Ari; Lamminen, Sami; Lind, Säde; Pappinen, Timo (Karelia-ammattikorkeakoulu, 2019)
RoboBisnes – Osaamista ja uutta liiketoimintaa palvelurobotiikasta on Riverian ja Karelian yhteinen ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama hanke. Tämä julkaisu on työstetty syksyllä 2018 ja keväällä 2019 ja se on osa RoboBisnes – Osaamista ja uutta liiketoimintaa palvelurobotiikasta -hankkeen työpakettia 4 Tulevaisuuden mahdollisuudet. Julkaisu keskittyy tuomaan esiin hankkeesta saatuja kokemuksia ja havaintoja sekä nostaa esiin erityisesti robotiikkaan ja digitaalisuuteen liittyviä tulevaisuuden näkymiä maakunnassa. Julkaisu koostuu kolmesta osiosta, joista ensimmäinen kokoaa yhteen hankkeen kannalta olennaisia teemoja ja aiheita kuvaamalla maiseman ja kontekstin, jossa elämme. Toinen osio kokoaa yhteen hankkeessa esiin tulleita huomioita ja havaintoja laajemmin robotteihin ja uuteen teknologiaan liittyviin asenteisiin ja kansalaisten, ammattilaisten ja yritysten tietoisuuteen niistä. Kolmas osio esittelee erilaisia tulevaisuusskenaarioita ja tekee ehdotuksia käytännön toimenpiteiksi. Julkaisu nostaa esiin uuden teknologian myötä syntyvät muutokset työhön ja työntekoon, johtamiseen ja laajemmin liiketoimintaan. Nuo muutokset ovat tutkimusten mukaan radikaaleja ja usein vaikeasti ennustettavia. Tämä on hankkeen aikana näkynyt eräänlaisena inertiana eli vitkana ja hitautena, johon olemme usein törmänneet. Erityisesti huomio kohdennetaan Pohjois-Karjalaan ja pohjoiskarjalaisten ääneen esiin tuomiseen.