Kirjastojärjestelmän käyttöönotto vankilakirjastossa - Lindholm, Valtteri; Holster, Elina (2019)
Toimeksiantajana toiminnalliselle opinnäytetyölle on Oulun vankila, joka on Rikosseuraamuslaitoksen alaisuudessa toimiva tutkintavankila. Toiminnallinen osuus opinnäytetyöstä suoritettiin projektityönä osana Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueen yhteishanketta. Projektin tavoitteena on päivittää Oulun vankilan kirjasto vastaamaan nykyajan tarpeita. Toiminnallinen osuus koostuu vankilakirjaston kokoelman uudistamisesta, kirjastotilan ulkoasun uudistamisesta, kirjastoesitteen tekemisestä sekä PrettyLib-kirjastojärjestelmän käyttöönotosta. Projektin tavoitteiksi asetettiin Oulun vankilakirjaston aineiston saatavuuden parantaminen sekä kokoelman ja järjestelmän päivittäminen nykyaikaan. Aineiston saatavuuden parantamiseksi vankilakirjaston opastusta ja kokoelmatyötä kehitettiin. Järjestelmän päivittämiseksi nykyaikaan, Oulun vankila on ottanut käyttöönsä PrettyLib-kirjastojärjestelmän, johon aineisto luetteloitiin. Opinnäytetyön toiminnallinen osuus toteutettiin keväällä 2018. Projekti suoritettiin yhdessä Oulun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelun tutkinto-ohjelman opiskelijan Elina Holsterin kanssa. Tässä opinnäytetyössä painopiste on kirjastojärjestelmässä ja sen käyttöönotossa. Elina Holsterin opinnäytetyö, Kokoelmatyötä kaltereiden takana, painottuu Oulun vankilakirjaston kokoelmaan ja kokoelmatyöhön. Opinnäytetyön teoreettiseen viitekehykseen koostuu tietojärjestelmän käyttöönottoprojektissa käytettävästä vesiputousmallista. Työssä käsitellään Oulun vankilaa ja sen historiaa. Opinnäytetyön painopiste on vankilakirjastoissa, niiden erityispiirteissä ja toiminnan perustana olevassa säädöspohjassa sekä kirjastojärjestelmän käyttöönottoprojektissa. Projektin päätyttyä, Oulun vankilakirjasto oli saanut uuden raikastuneen ilmeen. Uusi hyllyjärjestys, opasteet ja kirjastoesite ovat parantaneet aineiston saatavuutta. Kirjastossa tehty kokoelmatyö on parantanut kokoelman tilaa, monipuolisuutta ja syvyyttä. PrettyLib-kirjastojärjestelmän käyttöönotto on tuonut vankilakirjaston nykyaikaan. This project-based thesis is commissioned by Oulu Prison. Oulu Prison is a remand prison and it is under the jurisdiction of Criminal Sanctions Agency. This thesis is part of a joint project of the Criminal Sanctions Region of Eastern and Northern Finland, and it aims to update the Oulu Prison library to meet today’s needs. The functional part of this practise-based thesis includes library collection development, reorganization of the library space, creating library brochure and implementation of PrettyLib-library system. The aims of this thesis are to improve accessibility of the library, develop the collection and implement the library system. In order to improve accessibility, new signage and brochure are also introduced. The emphasis of this thesis is on implementation of PrettyLib-library system. The functional part of the thesis was implemented in spring 2018. This was executed together with Elina Holster, a student of the Oulu University of Applied Sciences Library and Information Services. This thesis focused on PrettyLib-library system and the implementation of the library system in Oulu Prison Library. Elina Holster’s thesis, Collection work in the Oulu Prison Library, discussed the collection of the Oulu Prison Library and its collection work. The theoretical background of this thesis was consisted of theory on waterfall model which was used in the implementation of library system in prison library. In this thesis Oulu Prison and its history were discussed. The focus in this thesis were on prison libraries in general, effects of prison libraries and different laws and statutes based on prison operation. At the end of the functional part, the Oulu Prison Library was given a new fresh look. New shelf order, signs and the library brochure increased accessibility of library collection. Collection work in Oulu Prison Library improved the diversity of the collections considerable. Implementation of PrettyLib-library system has brought lending services of Oulu Prison Library to meet todays needs.