Holo Borealis : HoloLens-sovelluksen kehittäminen - Pikkuaho, Joni; Taikina-aho, Juha-Matti (2019)
Opinnäytetyön tavoitteena oli toteuttaa Microsoft HoloLens -hybriditodellisuuslaseille sovellus, joka projektoi käyttäjän näkökentässä oleviin linsseihin virtuaalisia revontulia sekä esittää tähtitieteellisen napapiirin sijainnin. Opinnäytetyön suurimmat vaikutukset tulevat esille turismin yhteydessä. Yksi Lapin suurimpia houkutuksia turisteille ovat revontulet, mutta niitä ei voi ikinä varmaksi luvata. Tämän sovelluksen avulla annettaisiin mahdollisuus kokea Lapin taikaa riippumatta olosuhteista. pLABilta oli pitkään toivottu tämäntyylisen projektin toteuttamista lappilaisille matkailuyrityksille, mutta tämä oli toistaiseksi jäänyt suunnitteluasteelle. Otimme aiheen vastaan, koska olemme kiinnostuneita modernista teknologiasta ja halusimme edesauttaa Lapin turismin kehitystä ja sen mahdollisuuksia. Teimme opinnäytetyön kahdestaan SCRUM-metodeja hyödyntävänä projektina. Työn ensimmäisenä haasteena oli saada HoloLens-kehitysalusta toimimaan. Tämän lisäksi haasteita olivat todenmukaisten revontulien toteuttaminen sekä tähtitieteellisen napapiirin esittäminen HoloLensillä. GPS:n puuttuminen virtuaalilaseista hankaloitti tätä työvaihetta, minkä takia meidän piti tutkia vaihtoehtoisia ratkaisuja. Työn toteuttamiseen käytettiin Unity-pelimoottoria, Visual Studiota sekä Unity Asset Storesta ostettua assettipakettia. Tutkimusmateriaaleina käytettiin erinäisiä internetistä löytyneitä lähteitä sekä meille toimitettua napapiirilaskuria. Valitsemamme tutkimuskohde oli sen verran tuore ja ennestään käsittelemätön, että valmista materiaalia ja tietoa oli vähän saatavilla. Iso osa projektin ajasta käytettiin teknologioiden tutkimiseen ja niiden yhteensopivuuden varmistamiseen. Opinnäytetyön tuloksena paljastui, että tehtävänannon mukainen sovellus on täysin toteutettavissa annetulla alustalla, mutta sovelluksen lopulliseen versioon jääneet puutteet johtuivat itse kehitysalustassa olevista rajoituksista. Sovellusta pystytään kehittämään entistä pidemmälle sen jälkeen, kun hybriditodellisuuden teknologia kehittyy nykytilanteesta tai mikäli käytetään ulkoisia lisäosia korvaamaan laitteen puutteita. The goal of the thesis was to develop an application for Microsoft HoloLens, which projects virtual aurora borealis and displays the true arctic circle onto the lenses in the user’s field of vision. The biggest impact of the thesis will be with tourism. One of the larger reasons why tourists come to Lapland is the beautiful nature and especially the aurora borealis. The problem is that they cannot be guaranteed for every visitor. This project and its outcome could give everyone a chance to experience the magic of Lapland, regardless of the circumstances. pLAB had been asked previously to do this kind of a project for travel companies in Lapland, but until now it had remained in the planning-stages. We took on this idea for a thesis, since we are interested in modern technologies and would like to help co-develop Lapland’s tourism and its possibilities. This project utilized SCRUM-methods and was done by the two of us. The first major obstacle of the thesis was getting the HoloLens development platform to work as we wanted. In addition to this, we had some difficulties with creating realistic-looking aurora borealis and displaying the true arctic circle on HoloLens. The lack of GPS on the device forced us to look for alternative ways to complete the assignment. For this project we used Unity game-engine, Visual Studio and an asset pack bought from Unity Asset Store. For our sources, we used materials found on the internet and an arctic circle calculator that was provided to us. Our subject matter was largely unknown before, due to it being a fairly new concept, so we had very little material to begin with. Big part of the project time was used to see if the desired result could be accomplished, and to make sure that the used technologies were compatible with each other. The result of our thesis showed us that it’s fully possible to produce the application with the given platform. The shortcomings in the final version were because of the platform and its limitations. It’s possible to develop this application further when the hardware has developed, or if external add-ons are used to compensate for the hardware’s lacking features.