Muistisairauksien ennaltaehkäisy ravitsemuksen avulla : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Heikkinen, Heli (2019)
Muistisairaudet ovat kansanterveydellinen rasite maailmanlaajuisesti. Muistisairauksissa vanhemmat ikäryhmät ovat enemmistö, mutta yhä nuorempana sairastutaan. Parantavaa lääkettä muistisairauksiin ei ole vielä keksitty. Monet tutkimukset ovat etsineet ravitsemuksesta vastauksia muistisairauksien ennaltaehkäisyyn. Sairaanhoitajan työhön kuuluvat keskeisinä osina ravitsemusohjaus ja yksilöllisen ravitsemusohjelman laatiminen. Terveellisillä elintavoilla on merkitystä muistisairauksien ehkäisyssä. Muistisairauksien puhkeamista voidaan siirtää taudin riskitekijöihin puuttumalla jopa viidellä vuodella. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on kuvata ravitsemuksen merkitystä muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja määritellä aivojen terveyden kannalta tärkeimmät vitamiinit ja ravintoaineet. Tutkimustehtävät ovat: 1. Miten terveellisellä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa muistisairauksien puhkeamiseen? 2. Millä ravintoaineilla muistisairauksia voi yrittää ennaltaehkäistä? Tutkimustuloksissa muistisairauksien ehkäisyssä ruokavalio tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia terveellisyydellään. Ruokavaliota voi täydentää hyvillä lisäravinteilla. Tutkimuksissa painottuu hedelmien ja kasviksien kulutuksen lisääminen ruokavalioon. B-ryhmän vitamiinit, A, C-, D-, E ja K -vitamiinit sekä monityydyttymättömät rasvahapot sekä monet mineraalit. Pohjois-Karjalan Muisti Ry/Muistiluotsi on kiinnostunut aiheesta ja toimi työn toimeksiantajana. Jatkokehitysideana on muistia tukevien ravintoaineiden hyödyntäminen ravitsemuksellisten ryhmäohjausten avulla kohentamaan ravitsemustietoutta ja ravintoaineiden hyödyntämistä arjessa. Dementia is worldwide illness, which has the greatest influences on elderly people but younger people are increasingly affected. There´s no preventive medicine for dementia yet. Many researches and studies have searched for answers and replies for this worldwide emerging issue. These elected studies have set the targets for nutrition, micronutrient, vitamins and supplements influences into cognitive function. High blood pressure and high cholesterol can accelerate a beta-amyloid in the brain and incidence of dementia. Nurse´s competence include giving nutritional advice and creating personal diet plans for the client. Active lifestyle, tasks for the brain, eating healthy and taking good care of the blood pressure, reducing cholesterol and excess weight can reduce incidence of dementia or memory disorder. Nourishment or diet can impact preventability of long term illness. The healthy lifestyle is significant for prevention of dementia. By focusing on risks factors, one can slow the incidence of dementia by as much as five years. This study´s aim is to use a narrative literature review to describes the influence nourishment on memory disorders. The goals of this study were determined the most important vitamins and minerals in nutrition, which prevent the decline of cognition. Tasks for this study were: 1. How healthy food prevents memory disorders? 2. Which minerals are markable for the prevention of dementia? Previous studies have shown that healthy nutrition supports general wellbeing. In addition, good quality supplements can be used. Fruits and vegetables are commonly good food and polyunsaturated fatty acids, B -vitamins and other like A, C, D and E and many minerals are important preventing memory disorders. This Theseus is commissioned by North of Karelian Muisti ry/Muistiluotsi.