Lämpöhirsielementtiseinän ominaisuuksien ja asennustekniikan tarkastelu - Laitinen, Liisa (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2010)
TIIVISTELMÄ Työn suurin painotus oli liitteissä, jotka sisältävät Sami-talopaketin vastaanotto-, varastointi- ja asennusohjeet. Sami-talopaketin ostaja saa käyttöönsä ohjeet heti kaupan tehtyään edustajan kanssa. Ohjeiden tarkoitus on antaa riittävät neuvot omatoimiselle rakentajalle sekä asennusryhmille, jotta vältyttäisiin rakennusaikaisilta virheiltä ja vahingoilta. Sami-talo aloitti vuoden 2009 alussa tuotekehityksen lämpöhirsisen elementtitalon rakentamisesta. Lämpöhirsitalo oli yritykselle uusi tuote, eikä sille ollut vastaanotto-, varastointi- ja asennusohjeita. Työn tekijä on ollut tekemisissä lämpöhirsisten omakoti- ja vapaa-ajantalojen rakentamisen kanssa yli 20 vuotta, joten työhön ryhtyminen oli luonteva jatko. Lisäksi tekijän aikaisempi koulutus rakennuspiirtäjänä liittyy läheisesti työn tekniseen suorittamiseen. Raporttiosuudessa keskityttiin puun ominaisuuksiin rakennusmateriaalina, puurakentamiseen ja tehtiin tutkiva vertailu massiivihirren ja lämpöhirren välillä lämpöhäviössä seinärakenteen läpi vuoden ajan jaksolla. Työturvallisuuden osiota haluttiin painottaa erityisesti, koska rakentaminen on tapaturma-altista ja varsinkin pientalorakentamisessa tapahtuu edelleen turhia tapaturmia, kun turvallisuusnäkökohdat jäävät huomioimatta. Liitteissä työturvallisuus jätettiin vähemmälle huomiolle ja keskityttiin enemmän tekniseen ohjeistukseen.