Työkirja maahanmuuttajille - Eronen, Eveliina; Uski, Jenny (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2018)
Integraatio ja kotoutuminen tukevat maahanmuuttajien pääsyä yhteiskunnan jäseneksi. Kotoutumisella pyritään vahvistamaan maahanmuuttajien työelämävalmiuksia. Maahanmuuttajien työttömyysaste on huomattavasti korkeampi kuin kantaväestön. Pohjois-Karjalan alueella työttömien maahanmuuttajien määrä on herättänyt keskustelua. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen KAIKU-hanke. Opinnäytetyön tarkoituksena oli auttaa oleskeluluvan saaneiden maahanmuuttajien itsenäistä työnhakua. Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää tuetun työllistymisen periaatteiden mukainen työkirja. Toiminnallisessa osuudessa järjestettiin kaksi työpajapäivää maahanmuuttajille. Ensimmäisen työpajapäivän tarkoituksena oli kerätä ideoita työkirjaan ja, toisen työpajapäivän tarkoituksena oli arvioida työkirjan käytettävyyttä. Tuotoksena syntyi työkirja, joka sisältää yleistä tietoa suomalaisesta työnhausta ja sitä tukevista alueellisista palveluista. Työkirjan kieliasu ja asettelu toteutettiin kohderyhmän tarpeita vastaaviksi. Työkirjasta laadittiin sähköinen versio, joka on helposti tulostettavissa. Tulevaisuudessa työkirjan voisi kääntää eri kielille ja sen käyttökokemuksia voisi tutkia. Integration supports immigrants becoming a part of the society. The purpose of integration is to strengthen immigrants working life abilities. The unemployment rate of immigrants is much higher than that of the native populations. In the North Karelian region, the amount of unemployed immigrants has been in discussion. In this functional thesis, the client was the KAIKU-project of the North Karelian Society for Social Security. The purpose of the thesis was to help immigrants who have a residence permit to seek work independently. The aim of the thesis was to develop a workbook ac-cording to the principles of supported employment. In the functional part, two workshop days were held for immigrants. The purpose of the first workshop was to plan ideas for the workbook and the purpose of the second workshop ...