Katodileikkaamon toiminnan optimointi - Eskin, Viacheslav (Turun ammattikorkeakoulu, 2018)
Tämä opinnäytetyö on tehty Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n tehtaan katodileikkaamolla. Opinnäytetyössä tutkitaan leikkaamon toimintaa. Työssä etsittiin tuotannon pullonkaulat ja keinot asetetun tuotantotavoitteen saavuttamiseksi mahdollisimman kustannustehokkaasti. Tavoitteena oli optimoida työjärjestelyjä, mm. leikkaamon ja leikkureiden toimintaa niin, että saadaan suunniteltu tuotanto leikkaamosta haluttuina tuotteina. Tutkimusmenetelmänä käytettiin toimintatutkimusta. Toimintatutkimus pyrkii tutkimusstrategiana käytännön toiminnan ja teoreettisen tutkimuksen vuorovaikutukseen. Tietoperustana käytettiin soveltuvia lopputöitä, NNH:n sisäisiä tutkimuksia ja raportteja. Tutkimusaineistoa kerättiin haastattelemalla osaston henkilökuntaa sekä mittaamalla leikkaamiseen ja huoltoihin kuluvaa aikaa, joka otetaan huomioon tuotannon suunnittelussa. Tulosten perustella voidaan todeta, että on mahdollista leikata suunniteltu tuotanto ajallaan, mutta automaattileikkurin leikkausmäärät riippuvat inhimillisistä tekijöistä ja työntekijöiden kokemuksesta. Inhimillisten tekijöiden lisäksi kapasiteettiin vaikuttavat eri tuotteiden erilainen leikkausnopeus. Tuotannon optimoinnin vuoksi olisi hyvä lisätä työntekijöitä kolmivuoroon ja vähentää työntekijöitä kaksivuorosta, se auttaisi lisäämään tuotanto The present master’s thesis was commissioned by the cathode-cutting plant of Norilsk Nickel Harjavalta Oy. The thesis focuses on the operation of the cutting plant and particularly on identifying the bottlenecks of the production and the means to reach the set production target as cost-effectively as possible. The aim is to optimize the production operations of the cutting machine. Action research was used as a research method in this study and the goal of the development work was defined based on the method. The research strategy of action research aims at the interaction between the practical activities and the theoretical research. The data were gathered from the NNH internal studies and reports and by interviewing the staff working in the department. The cutting and maintenance time was monitored and results were taken into account in the production planning. In addition, the staff was interviewed to find out who could possibly have time for cutting and maintenance work. The research was mainly qualitative. The results show that it is possible to cut the planned production on time, but the cutting volume depends on the human factors and the employees’ experience. In addition to the human factors, the capacity is affected by the different shear rates depending on the products. In order to optimize the production, it would be a good idea to increase the number of employees in the three-shift work and to reduce the number of two-shift employees to be able to increase the production.