Teiden rakenteiden kunto ammattiautoilijan silmin - Koskela, Pekka (Oulun ammattikorkeakoulu, 2018)
Suomen tiestölle on kertynyt vuosien varrella korjausvelkaa. Kunnostustoimia ei rahoituksen rajallisuuden vuoksi ole pystytty tekemään tarpeeksi. Kuntotietomittauksia tehdään autoon asennetuilla mittalaitteistoilla. Mittausten tarkoitus on saada kuva tiestön todellisesta kunnosta ja auttaa kohdentamaan rajalliset resurssit oikein. Tämän työn tarkoituksena oli selvittää, miten teiden kuntoa arvioidaan ja millaisia ajokokemuksia kuljettajilla on Pohjois-Suomen teiltä. Tavoitteena oli tutkia, löytyykö kuljettajien ajokokemusten ja tiellä toteutettujen kuntotietomittausten välillä yhteneväisyyksiä. Esimerkkitieksi valittiin VT21 välillä Tornio-Ylitornio. Tien kuntotiedot saatiin ELY-keskuksen ylläpitämästä Tierekisteristä ja ELY-keskuksen asiantuntijalta Tierakenteiden hallintajärjestelmästä. Kuljettajien ajokokemuksia selvitettiin haastattelemalla kahta kokenutta täysperävaunullisen ajoneuvoyhdistelmän kuljettajaa, jotka työskentelevät isossa Pohjois-Suomalaisessa kuljetusyrityksessä ja ajavat esimerkkitietä lähes päivittäin. Opinnäytetyössä havaittiin, että huonokuntoinen tie vaatii kuljettajalta enemmän valppautta ja ajaminen on hyväkuntoista tietä raskaampaa. Kuljettajat kokivat suurimmaksi yksittäiseksi haitaksi heitot. Kuljettajien haastattelussa mainitsemat heitot näkyivät selvästi tieosuudelta tehdyssä kuntotietomittauksessa kohonneina IRI-arvoina. Finnish roads has been accrued need of reparing. Restoration have not been enough because of limited funding. Condition measuring have been done with cars that includes measurement equipments. Purpose of measuremens is to get real view for condition of road structures and funding can be channeled limited resources properly. The purpose of the thesis was to find out how road conditions are assessed and what kind of experiences the truck drivers have from the roads of Northern Finland. The aim of the study was to find out is there similarities between drivers experiences and road condition data. The review was VT 21 between Tornio and Ylitornio. Road condition ...