Digitalisaatio infrarakentamisessa - Kunnari, Arttu (Oulun ammattikorkeakoulu, 2018)
Digitalisaatiota hyödynnetään nykyään jokaisen infrarakennushankkeen jokaisessa työvaiheessa. Digitalisaation yleistyminen on tapahtunut nopeasti muun muassa kannettavien tablettien yleistyttyä. Digitalisaatiolla päästään kustannustehokkaaseen ja tarkkaan lopputulokseen. Aikaisemmin infrarakennushankkeen maanmittaukseen käytettiin aikaa useista viikoista jopa kuukausiin. Nykyisellä teknologialla, satelliittimittauksella ja laserkeilauksella mittaukset voidaan nopeimmillaan suorittaa vain muutamassa tunnissa. Opinnäytetyössä perehdyttiin maanmittauksen, satelliittimittauksen ja laserkeilausaineiston hyödyntämiseen infrarakentamisessa. Mittaus- ja keilausprosessista saatua aineistoa käytetään muun muassa karttojen ajantasaistuksessa. Työn tavoitteena oli hankkia tietoa aiheesta ja selvittää laserkeilausaineiston edut ja mahdollisuudet. Ajantasaistukseen perehdyttiin syventymällä rakennus- ja muutostulkintamenetelmiin, minkä lisäksi työssä käsiteltiin karttojen tekoa ja niiden päivittämistä. Lopuksi esiteltiin maksuttomia laserkeilausohjelmia, joita kuluttaja voi hyödyntää omalla tietokoneellaan. The thesis focuses on land surveying and laser scanning materials and their utilization. The thesis also discusses satellite photometry and laser scanning processes in various forms. In addition, the work concentrates on mapping using photogrammetry. The material received from the measurement and scanning process is used in updating the maps, which the municipality of Keminmaa also intends to carry out next year. This is one of the reasons why the author of the thesis became interested in the topic, even though the municipality of Keminmaa is not the commissioner of the thesis. The updating process is carried out by examining the construction and alteration methods as well as mapping and updating the maps. Finally, this thesis presents free laser scanning software that consumers are able to use on their computers. The aim of the thesis is to inspire the readers and make them interested in this topic and to make them ...