Seksuaalisen moninaisuuden kohtaaminen : – Oppimateriaali sukupuolen moninaisuudesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta hoitotyön opiskelijoille - Turunen, Riina (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2018)
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tulee ennaltaehkäistä seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvää syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti vuonna 2015 uudistettujen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien mukaan. Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluu arvioiden mukaan noin joka kymmenes suomalainen. Tietoa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta ei kuitenkaan leviä riittävästi esimerkiksi sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisten keskuudessa. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Karelia-ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyön tarkoituksena oli lisätä opiskelijoiden valmiuksia kohdata seksuaalista moninaisuutta. Tavoitteena oli lisätä hoitotyön opiskelijoiden tietämystä seksuaalisesta moninaisuudesta. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa oppimateriaalia sukupuolen moninaisuudesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta Karelia-ammattikorkeakoulun hoitotyön opiskelijoille. Oppimateriaalista saatiin palautetta Karelia-ammattikorkeakoulun hoitotyön opiskelijoilta. Saatu palaute oli pääosin positiivista. Suurin osa vastaajista koki oppimateriaalin lisäävän heidän valmiuksiaan kohdata seksuaalista moninaisuutta. Oppimateriaalin aihe koettiin tärkeäksi ja kiinnostavaksi. Jatkokehitysideana opinnäytetyön aiheesta voisi järjestää lisäkoulutusta sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville. Social and health care professionals need to prevent discrimination related to sexual orientation, gender identity or gender expression purposefully and systematically ac-cording to the Non-Discrimination Act and Equality Act reformed in 2015. In Finland, it is evaluated that about every tenth Finn belongs to sexual and gender minorities. However, information about the diversity of gender and sexuality doesn´t spread sufficiently, for example, among social, health and educational professionals. This practice-based thesis was commissioned by Karelia University of Applied Sciences. The purpose of the thesis was to increase students´ ...