Livräddning i Norra ishavet : En analys av SAR-kapaciteten i Arktis - Ekberg, Ossian (Högskolan på Åland, 2018)
Under de senaste decennierna har det skett en kraftig minskning av istäcket i det som kallas för polarområden, Arktis och Antarktis, på grund av klimatförändringen. Farvatten som varit täckta med is börjar nu öppna upp sig allt mer och isarna blir allt mindre. Detta leder också till att turismen ökar bland polernas natursköna idyller där fartyg går in på olodade områden som tidigare varit täckta med is. Med den ökande trafiken ökar också risken för olyckor och därmed behovet av att stärka sjöräddningskapaciteten. I detta arbete undersöks hur den nuvarande livräddningskapaciteten ser ut för Norra ishavet. Litteraturstudier, webbstudier och två semistrukturerade kvalitativa intervjuer genomfördes med respondenter med olika yrkesroller inom sjöfart. Kapaciteten i den norska ögruppen Svalbard är i dag god med den aktivitet som finns. Man genomför ungefär 70 räddningsoperationer årligen, både på land och till sjöss. Man har även erfarenhet från större fartyg med många passagerare. Kapaciteten i Arktis varierar i olika områden, där Grönlands ostkust är en av de mest utsatta. Man ser en kraftig ökning av fartyg varje år som färdas längre norrut, där räddningskapaciteten består av närliggande fartyg.