Itä-Suomen Biopankki tutuksi kansalaisille sosiaalisen median kautta - Heinonen, Ella; Hämäläinen, Niina; Rusanen, Noora (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2018)
Biopankki on tutkimusnäyte- ja tietokokoelma, johon talletetaan ja kerätään ihmisperäisiä näytteitä ja tietoja. Näytteiden keräys perustuu vapaaehtoisuuteen ja näytteenantajan yksityisyyden suoja on aina etusijalla. Biopankkeihin ei kerätä näytteitä yhtä tiettyä tutkimusta varten, vaan näytteitä voidaan luovuttaa erilaisiin lääketieteellisiin tutkimuksiin. Biopankkiin kerätään suostumuksen antaneiden terveystietoja, joita analysoidaan yhdessä näytteistä saadun tiedon kanssa. Biopankit on perustettu Suomeen terveyden tutkimuksen ja terveydenhoidon edistämiseksi Itä-Suomen Biopankin ovat perustaneet Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Essote), Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä sekä Itä-Suomen yliopisto. Se on alueellinen biopankki, joka kerää näytteitä ja tietoja Itä-Suomen alueelta. Biopankki on perustettu syyskuussa vuonna 2014 ja Valvira rekisteröi sen valtakunnaliseen biopankkirekisteriin 30.10.2015. Sosiaalinen media hyödyntää tietotekniikkaa sekä tietoverkkoja ja sen tarkoituksena on luoda ja ylläpitää käyttäjien välisiä suhteita. Yksi suosituimmista sosiaalisen median kanavista on Facebook. Facebookissa voi mm. luoda kuvallisen käyttäjäprofiilin, olla yhteydessä tuttuihin, jakaa kuvia sekä videoita ja osallistua tapahtumiin. Facebook on myös hyvä markkinointikanava eri yrityksille. Opinnäytetyön aiheena oli saada Itä-Suomen Biopankki tutuksi kansalaisille sosiaalisen median kautta. Tavoitteenamme oli saada itäsuomalaiset tutustumaan biopankkitoimintaan Facebook-sivuston kautta. Teimme sosiaalisen median kanavaan, Facebookiin, Itä-Suomen biopankin sivuston, jota pidimme yllä kolmen kuukauden ajan. Loimme sivustolle kyselylomakkeen, jonka pohjalta lähdimme tutkimaan itäsuomalaisten sekä muiden kansalaisten biopankkitietoutta. Kyselylomakkeen tavoitteena oli kerätä tietoa suomalaisten, etenkin itäsuomalaisten, mielipiteistä ja kiinnostuksesta biopankkitoimintaa kohtaan. Tarkoituksena oli saada tietoa, kuinka sosiaalinen media tavoittaa ihmiset ja oliko sosiaalinen media oikea paikka jakaa tietoa Itä-Suomen Biopankista. Opinnäytetyö tehtiin toiminnallisena kehittämistyönä. Työ toteutettiin keräämällä teoriatietoa Itä-Suomen Biopankista, jonka pohjalta loimme Facebook-sivustolle tietoiskuja biopankin toiminnasta. Sivustolle liitetyn kyselylomakkeen kautta pystyimme kokoamaan käyttäjien vastaukset taulukkomuotoon. Vastauksia kyselyyn saimme 139 kappaletta. Vastanneista 84.9% oli naisia ja 15.1% oli miehiä. Eniten vastauksia tuli Itä-Suomesta. Moni vastaajista oli kuullut biopankkitoiminnasta ja piti sitä hyvänä asiana. Suurimmaksi osaksi vastaajat pitivät sosiaalista mediaa hyvänä paikkana jakaa biopankkitietoutta. Kyselyn tavoite ja tarkoitus toteutui hyvin. Biobank is a collection of human research samples and data. Samples are collected from volunteers while their privacy is strictly protected. Resources are supplied for any applicable medical research. Biobank of Eastern Finland was founded in September 2014 by North Savo, The South Savo Social and Healt Care Authority, the hospital district of Eastern Savo, Siun sote- Joint municipal authority for North Karelia social and health services and the university of Eastern Finland. It is a regional facility that contains samples and data from Eastern Finland. On 30.10.2015 Valvira registered the biobank into the national biobank registry. Social media utilizes information technology and networks to create and maintain inter-user relationships. One of the most wide-spread social media platform is Facebook. In Facebook, a user can create a profile with their personal information including a picture. Users can share pictures and videos in the platform as well as keep in touch with other users and take part in events. Facebook has been recognized as an effec-tive marketing tool by various businesses. The aim of this thesis was to distribute information about Biobank of Eastern Finland to citizens using social media. The goal was to familiarize local people with the operations of the biobank through the organiza-tion´s Facebook-page. During the thesis process, a profile for the biobank was created in the platform and maintained for three months. In addition, a questionnaire to scope for users´ knowledge of the biobank was created in the service. The questionnaire, targeted for local users, was used to collect data on the public opinion and scale of interest towards the biobank. The purpose of the study was to find out the ef-fectivity of Facebook as a platform for increasing the public´s knowledge of the biobank while exploring the suitability of social media for distributing information about Finnish biobank operations. The thesis was a development work where content for the social media platform was created. The content was based on the information acquired from Biobank of Eastern Finland. Information was used to create accessible, short-form posts about biobank operations. Feedback was collected by using questionnaires filled in by the users, and the results were tabulated. In total, 139 responses were received, many of which reported previous experience or knowledge of bi-obank operations. 84.9% of the respondents were women and and 15.1% were men. The most answers came from Eastern Finland. General opinion about biobanks was positive. The results showed that several users believed that social media was an effective way of conveying knowledge of biobank operations to the public. The goal of the study was successfully achieved.